Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Calendar ortodox 4 iulie 2024. Este sărbătorit sfântul care nu a vorbit cu nimeni 7 ani

Calendar ortodox 4 iulie 2024. Este sărbătorit sfântul care nu a vorbit cu nimeni 7 ani

Pe data de 4 iulie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, o figură marcantă a creștinismului ortodox, cunoscut pentru profunda sa spiritualitate și contribuțiile la imnografia bisericească.

Sfântul Andrei Criteanul a revoluționat imnografia liturgică prin introducerea canonului, un nou format de imn bisericesc. Canonul cel Mare, citit în Postul Paștelui, este cel mai cunoscut dintre creațiile sale și reflectă adâncimea spirituală și teologică a sfântului.

Calendar ortodox 4 iulie 2024

Născut în anul 660 în Damasc, Sfântul Andrei Criteanul a fost un copil care nu a vorbit până la vârsta de șapte ani. Minunea s-a întâmplat într-o zi de duminică, atunci când a primit Sfânta Împărtășanie. La vârsta de 15 ani, a intrat în monahism la Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai, unde și-a dezvoltat o profundă înțelegere a scrierilor sfinte și o credință de neclintit.

Talentul său l-a făcut remarcat rapid, fiind chemat să slujească în administrația patriarhală de la Ierusalim, la Biserica Sfântului Mormânt. Ulterior, a fost numit secretar al patriarhului și trimis la Constantinopol pentru cel de-al șaselea Sinod Ecumenic. În curând, a fost numit arhidiacon al Catedralei Sfânta Sofia și apoi episcop al Gortinei din Creta.

În anul 740, în drum spre Constantinopol, Sfântul Andrei Criteanul s-a stins din viață în insula Mitilene, la locul numit Eresos, având vârsta de 80 de ani. Moștenirea sa rămâne vie în Biserica Ortodoxă, prin rugăciunile și imnurile pe care le-a compus și prin exemplul său de viață dedicată lui Dumnezeu.

Rugăciunea către Sfântul Andrei Criteanul

În ziua de 4 iulie, credincioșii se roagă Sfântului Andrei Criteanul pentru vindecare și ajutor spiritual. Canonul de rugăciune către acest sfânt este o mărturie a puterii sale de mijlocire și a credinței neclintite pe care a avut-o de-a lungul vieții sale.

„Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.

Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: