Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 iunie 2022. Sărbătoare de cruce albastră

Calendar ortodox 4 iunie 2022. Sărbătoare de cruce albastră

Calendar ortodox 4 iunie 2022.

Calendar ortodox 4 iunie 2022. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc în această zi pe Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculitel. Aceștia sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului, Sfânta Cuvioasă Sofia, Sfântul Mucenic Ioan Sfântul Cuvios Alonie și Sfintii Maria și Marta, surorile lui Lazăr.

Calendar ortodox 4 iunie 2022. Sărbătoare de cruce albastră

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculitel sunt sărbătoriți pe 4 iunie. Cei patru sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul României, în vechiul Noviodonum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când dormea împăratul Liciniu. Conform cercetătorilor, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculitel au pătimit în vremea împăratului Iulian Apostatul. Trupurile mucenicilor au fost depuse într-o cripta din Niculitel, iar peste aceasta s-a zidit o biserică din piatra. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz.

În 1971, cu ocazia unor supari de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. In interioriul criptei s-a gasit un sicriu cu osemintele a patru bărbati, iar pe pereti s-au descoperit doua inscriptii grecești. Prima a fost tradusa prin: „Martirii lui Hristos“, iar a doua „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, a dat binecuvântare ca aceste moaste să fie aduse la Mănăstirea Cocos, spre a fi venerate de credincioși. Moaștele celor patru sfinți mucenici sunt prezente și astăzi în biserica mănăstirii Cocos, din judetul Tulcea.

Troparul Sfintilor Mucenici de la Niculitel

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: