Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 mai 2020. O pomenim pe Sfânta Muceniță Pelaghia

Calendar ortodox 4 mai 2020. O pomenim pe Sfânta Muceniță Pelaghia

Calendar ortodox 4 mai 2020. O pomenim pe Sfânta Muceniță Pelaghia

Calendar ortodox 4 mai 2020. O pomenim pe Sfânta Muceniță Pelaghia. Tot în această zi facem pomenirea Sfântului Cuvios Ilarion, făcătorul de minuni; Sfintei Monica din Africa, mama Fericitului Augustin; Sfântului Cuvios Nichifor, egumenul Mânăstirii Midichia, Sfântul Cuvios Nichifor Isihastul; Sfântului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului; Sfinților Cuvioși Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian și Macrovie, și a celor ce împreună cu ei au mărturisit în Schitopoli( Palestina).

Sfânta Muceniță Pelaghia

S-a născut în cetatea Tars din părinți pagâni. În vremea împăratului Diocletian(284-305) Sfânta Palaghia află despre Hristos. Atunci decide să părăsească credința în idoli și se îndreaptă către calea Domnului. În timpul în care împăratul a trăit pe acest teritoriu, fiul său se îndrăgostește de Palaghia. Aflând că Sfânta a primit botezul creștin, moștenitorul tronului s-a sinucis.

Însăși mama s-a a denunțat-o împăratului pentru judecată. Acesta a fost captivat de frumusețea Sintei Mucenițe Palaghia și a încercat din răsputeri să o facă să renuhnțe la religia ei. I-a promis luna și soarele și toate bunurile de pe pământ, orice doar să fie soția lui.

Însă, lucrurile nu au stat așa cum și-a dorit împăratul, iar Sfânta Muceniță Pelaghia plină de dispreț a refuzat oferta împăratului spunându-i: „Ești nebun, împărate, să-mi spui mie acestea. Nu-ți fac voia și urăsc căsătoria murdară pe care mi-o propui pentru că eu îl am pe Hristos Mire, Împăratul Cerurilor”.

Vorbele sale l-au rănit rău pe împărat, atât de râu încât acesta a poruncit ca Palaghia să fie arsă de vie în văpaia focului aprins într-un vițel de metal. Femeia s-a însemnat cu semnul crucii și rostind rugăciuni de slavă lui Dumnezeu a intrat în foc. Sub ochii lor, Sfânta Muceniță Palaghia s-a topit precum ceara. Așa a luat cu cinste mucenicia.

Sfânta Monica, ocrotitoarea soțiilor necăjite

A trăit 56 de ani. Este ocrotitoarea femeilor și a mamelor necăjite pentru că bărbații sau fii lor bântuie rătăciți pe căi greșite. A fost crescută într-o familie creștină. Aceasta și-a dorit doar să-și vadă fiul păgân, creștin. Atunci când dorința i s-a îndeplinit a zis că nu mai are niciun scop în această lume. A fost răpusă de boală. Moaștele sale au fost mutate la Roma abia supă 900 de ani de când a trecut la cele veșnice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini