Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 martie 2021. Mare sărbătoare. Sfântul care a îmblânzit leul

Calendar ortodox 4 martie 2021. Mare sărbătoare. Sfântul care a îmblânzit leul

Calendar ortodox 4 martie 2021

Calendar ortodox 4 martie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, pentru că are loc pomenirea Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan.

Calendar ortodox 4 martie 2021. Ce mare sfânt e sărbătorit

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a avut încă din tinerețe dorința de a fi duhovnic. El și-a trăit toată viața în pustiu viețuind nu mai cu Dumnezeu. În timpul împăratului Teodosie cel Tânăr, acesta s-a stabilit în Iordan, iar în jurul său s-au strâns mulți ucenici și s-a întemeiat o mănăstire acolo. La vremea aceea, biserica și credința erau tulburate de erezia lui Nestorie și unii eretici s-au ridicat împotriva a sinodului al patrulea ecumenic.

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a căzut în acest păcat și le-a dat crezare acestora, dar apoi s-a întors la adevărata credință și a regretat foarte mult greșeala sa. De atunci, nu și-a mai făcut foc în pustietatea în care trăia nici pentru a citi dar nici pentru a se încălzit, iar cine venea la el și voia să facă un foc îl trimitea la mănăstire. Odată când mergea prin pus ție sfântul a întâlnit un leu care avea o labă rănită și sfântul a avut grijă de el și l-a vindecat. După aceea, a început să-l urmeze peste tor, iar la moartea acestuia el a suferit foarte tare. Se spune că ceilalți călugări l-au dus la mormântul sfântului iar leul a răcnit atât de tare de durere încât a murit acolo pe loc, la mormânt.

Calendar ortodox 4 martie 2021. Rugăciunea zilei

Troparul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

Glasul al 8-lea.

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 4 martie 2021. Canon de rugăciune

Condacul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Aprinzându-te de dorirea ce­lor de sus, asprimea pustiului Iordanului mai mult decât toa­te dulceţile lumii ai socotit-o, acolo, plecându-se ţie fiara cu ascultare până la moarte, cu jale pe mormântul tău s-a sfârşit, într-acest fel preamărindu-te Dumnezeu; pe Care roagă-L pentru noi, Sfinte Preacuvioase Părinte Gherasim.

Calendar ortodox 4 martie 2021. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Pe data de 4 martie  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi:

Sfinţii Mucenici Pavel şi Iuliana, sora lui;

Sfinţii Mucenici Codrat, Acaciu şi Stratonic;

Sfântul Grigorie, episcopul Asului, din Anatolia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: