Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 ianuarie 2021. Zi sfântă, se sărbătorește Ajunul Bobotezei. Primul post negru din an

Calendar ortodox 5 ianuarie 2021. Zi sfântă, se sărbătorește Ajunul Bobotezei. Primul post negru din an

Calendar ortodox 5 ianuarie 2021. Este zi sfântă pentru toți creștinii, fiind dat ca în această zi să se sărbătorească Ajunul Bobotezei. Nu se bea şi nu se mănâncă nimic, fiind primul post negru din An. Dacă se respectă datina cerească, există credința că vei fi ocrotit de cele rele și, astfel, îţi va merge bine tot anul.

În fiecare an, pe 5 ianuarie, este sărbătoare mare pentru toți creștinii. La această dată este Ajunul Bobotezei, moment în care se tine prima zi de post negru din an.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2021. Se sărbătorește Ajunul Bobotezei

Așa cum se arată prin Canonul 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total.

Totodată, în Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru, potrivit crestinortodox.ro.

În data de 5 ianuarie, creștinii țin post negru. În această zi, creștinii nu mănâncă și nu beau nimic, potrivit datinilor cunoscute din vechi timpuri. Cei ce postesc acum, vor putea lua apă sfințită – Agheasmă Mare în ziua de Bobotează. Agheasma Mare se bea timp de 8 zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, atunci când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei.

Ziua de 5 ianuarie, când se sărbătorește Ajunul Bobotezei, este premergătoare celei mai mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Nașterea Mântuitorului Hristos cu trup.

În ajunul Bobotezei se oficiază slujba pentru Agheasma Mare, cu care preoții merg pe la casele credincioșilor și le sfințesc. Rânduială bisericească ne spune să gustăm din apa sfințită, dar acest fapt este recomandat stare de post și rugăciune, de ajunare.

Acest post de o zi este rânduit de Biserică și pentru reculegere duhovnicește și ca să înțelegem iubirea lui Dumnezeu pe deplin.

Calendar ortodox 5 ianuarie 2021. Ce trebuie făcut în Ajunul Bobotezei

Ajunul Bobotezei se serbează prin post negru pentru că se spune că cine va posti în ajun de Bobotează va avea noroc tot anul, potrivit traditii-superstitii.ro .

Pe 5 ianuarie, există tradiția conform căreia preotul va trece pe la toate casele cu „apa Iordanului”, cu care sfințesc casele și locuitorii din gospodării.

Tot în Ajunul Bobotezei, există superstiţia potrivit căreia, atunci când preotul umblă cu „apa Iordanul” prin sate, dacă zăpada îi va scârți pe sub picioare, atunci anul va fi unul bogat, plin de roade.

De asemenea, fetele mari au ocazia să își afle ursitul. Acestea trebuie să ia un fir de busuioc sfințit de la preot pe care să-l pună sub pernă peste noapte. Se spune că așa îi vor visa chipul celui sortit lor. Tot ca să-și afle ursitul, fetele mari pot să își lege pe degetul inelar un fir de mătase roșie, împreună cu un firicel de busuioc.

În Ajunul Bobotezei, mai există și alte superstiții legate de pasul cel mare.

Dacă în această zi, o femeie se împiedică și cade pe gheață, este semn că în viitorul apropiat urmează să aibă loc o căsătorie.

Totodată, tradițiile spun că cine va strănuta în Ajun de Bobotează va fi norocos în tot anul ce urmează.