Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 6 martie 2020. Pomenirea celor 42 de Mucenici din Amoreea

Calendar ortodox 6 martie 2020. Pomenirea celor 42 de Mucenici din Amoreea

Calendar ortodox 6 martie 2020. Pomenirea celor 42 de Mucenici din Amoreea

Calendar ortodox 6 martie 2020. Pomenirea celor 42 de Mucenici din Amoreea. Credincioșii îi vor pomenii pe 6 martie pe cei 42 de Mucenici din Amoreea, conducători ai armatei împăratului bizantin Teofil.

Calendar ortodox 6 martie 2020. Pomenirea celor 42 de Mucenici din Amoreea

Conform creștin ortodox, Teofil împăratul grecilor (829-842), fiul împăratului Mihail (820-829) care se numea Valvos sau Travlos, fiind cu neamul din Amoreea, avea dese războaie cu ismailitenii, pe care uneori îi biruia, iar alteori era biruit de dânşii.

Odată, ieşind cu mulţime de oaste asupra părţii agarenilor, a înconjurat cetatea ce se numea Sozopetra, care era patria lui Amirmumn, voievodul saracinilor, şi bătea acea cetate. Amirmumn, care se numea şi Avisac, voievodul agarenilor, fiind în altă parte, a trimis la împăratul Teofil, rugându-l mult să se depărteze de cetatea aceea ca să nu-i strice moştenirea cea iubită lui. Teofil neascultînd, a luat cetatea şi, risipind-o cu totul, s-a întors în ale sale cu multă pradă.

Povestea celor 42 de Mucenici din Amoreea

Amirmumn, fiind cuprins de mare jale şi mânie pentru risipirea patriei sale, a început a aduna ostaşi de pretutindeni, cu mult aur, din Babilon, Palestina, Chilisiria şi din Africa cea de departe. Apoi, după oarecare vreme, adunându-se în Tars împreună cu toată puterea sa cea ostăşească, voia să se ducă în Frigia asupra prea frumoasei cetăţi Amoreea, care era patria împăratului Mihail Travlos, tatăl lui Teofil, ca să-şi răzbune patria sa, Sozopetra, cetatea cea stricată de Teofil.

Auzind de acest lucru Teofil, împăratul grecesc, a adunat de asemenea oastea sa de la Răsărit şi de la Apus şi din Persia şi, ieşind la război împotriva vrăjmaşului.

Stăpânul Hristos, fiind mâniat pe Teofil pentru lupta contra sfintelor icoane, a luat bărbăţia de la greci.

Mucenicii 2020. Mărturisiri

Musulmanii au grăit: „Credința noastră e mai bună decât cea creștină pentru că vedeți și voi că Dumnezeu ne-a dat noua izbândă asupra voastră, a creștinilor! Vedeți bine că cele mai bogate pământuri și împărății din lume sunt ale noastre, și ca ele sunt și mai numeroase și mai intinse ca ale voastre!”.

Prizonierii au rezistat la toate ofertele și la amenințările musulmanilor, și după multe chinuri, au fost uciși pentru că nu au lepădat credința în Hristos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: