Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 6 martie 2021. Este dezlegare la brânză, lapte, ouă, peşte

Calendar ortodox 6 martie 2021. Este dezlegare la brânză, lapte, ouă, peşte

Calendar ortodox 6 martie 2021

Calendar ortodox 6 martie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfinţilor 42 de Mucenici din Amoreea.

Calendar ortodox 6 martie 2021. Mare sărbătoare pentru creștini

În fiecare an, pe data de 6 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinţii 42 de mucenici din Amoreea. Este dezlegare la brânză, lapte, ouă, peşte.

În vremea împăratului bizantin Teofil se dădeau multe bătălii. Odată, a avut loc o luptă pentru orașul Amoreea din Asia Mică, iar creștinii au pierdut-o din cauza unui trădător. 42 de comandanți cu diferite grade au fost capturați. Printre aceștia se aflau și Constantin, Aeţiu, Teofil, Teodor, Melisen, Calist, Vasoiu.

Oștenii de rând din armata au fost vândut ca sclavi și comandanții au fost chinuiți în fel și chip pentru a renunța la dreapta credință.

ei încercau în toate felurile să îi facă să înțeleagă sau să accepte credința lor musulmană însă creștine aveau mereu un răspuns pentru adevărul lor .au rezistat la toate aceste ispite și la promisiunile făcute dar și la amenințările chinuitoare și cei 42 au fost uciși.Musulmanii l-a ucis apoi și pe trădătorul care le-a vândut cetatea spunând Secretul acestia chiar dacă devenise de aceeași credință cu ei pentru că dacă i-a vândut pe creștini fiind de această credință de atâta vreme cu siguranță i-ar fi vândut și pe ei.

Calendar ortodox 5 martie 2021. Ce rugăciune se rostește

Troparul Sfinţilor 42 de Mucenici din Amoreea

Glasul al 4-lea.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar ortodox 5 martie 2021. Mare sărbătoare pentru ortodocși

Condacul Sfinţilor 42 de Mucenici din Amoreea:

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Pe ostaşii credinţei cei de curând arătaţi, ca pe unii ce cu osârdie au pătimit pentru Hristos, cu cununi de laude, după vrednicie, toţi să-i încununăm; căci se roagă pentru noi lui Hristos, ca nişte turnuri şi păzitori ai credinţei creştineşti.

Calendar ortodox 5 martie 2021. Ce alți sfinți sunt sărbătoriți

Tot pe data de 6 martie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Cuvios Arcadiu;

Sfântul Cuvios Isihiu;

Sfântul Cuvios Maxim;

Sfântul Mucenic Eufrosin;

Sfinţii Iulian şi Evul.