Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 august 2023. Ce sărbătoare este luni și cui să îi spui la mulți ani

Calendar ortodox 7 august 2023. Ce sărbătoare este luni și cui să îi spui la mulți ani

Calendar creștin ortodox 2023

Pe 7 august 2023, calendarul ortodox va fi marcat de o sărbătoare deosebită. Este ziua în care Biserica Ortodoxă își aduce aminte de Sfânta Teodora de la Sihla, cunoscută și ca Floarea Duhovnicească a Moldovei. O personalitate de excepție, o femeie de o adâncă spiritualitate, care a trăit în vremuri de mari frământări, dar și-a dedicat viața rugăciunii și contemplării în inima munților.

Canonizarea Sfintei Teodora a avut loc la 20 iunie 1992, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. O recunoaștere a vieții și faptelor ei, plasând-o ca prima sfântă de naționalitate română în panteonul ortodox. Pentru cei care îi poartă numele și derivate ale acestuia, 7 august este o zi specială, o sărbătoare onomastică.

Calendar ortodox 7 august 2023

Pentru a înțelege profunditatea devotamentului și puterea spirituală a Sfintei Teodora, trebuie să privim puțin în istoria sa. Ea s-a născut în vremea domniei lui Vasile Lupu, fiind fiica armașului cetății Neamț, Ștefan Joldea. Acesta era un boier cu un rang important, de comis. Viața lui Teodora, însă, nu a fost mereu plină de privilegii. A fost forțată să se căsătorească împotriva voinței sale. Cu toate acestea, din momentul în care soții s-au decis să nu mai aibă copii, au ales împreună calea călugăriei. El a ales Mănăstirea Poiana Mărului, în timp ce Teodora, la aproximativ 30 de ani, a ales Vărzărești.

Dar pacea și contemplarea pe care și le-a dorit au fost întrerupte de năvălirile străine, determinând-o să caute refugiu în Munții Buzăului. După aproape un deceniu petrecut în izolare, în rugăciune și meditație, a ales să meargă mai departe, la Mănăstirea Neamț și ulterior la schitul Sihăstria. Este interesant de menționat faptul că numele „sihlă” reprezintă o pădure densă de copaci tineri, un loc de retragere și contemplare.

Calistrat Hogaș, cu un secol mai târziu, descrie astfel locul ales de Teodora: „Dacă Sihla nu pășește dincolo de marginile firești, apoi are cel puțin însușirea de a atinge aproape culmea de asprime, singurătate și sălbăticie a celei mai puternice închipuiri.”

Sfânta Teodora a avut o voință neclintită. Deși i-a fost oferită o chilie de un sihastru bătrân, a ales să locuiască într-o peșteră, dând prioritate altor călugărițe refugiate. În acea peșteră, în singurătatea munților, și-a petrecut cea mai mare parte din viață, în rugăciune și meditație.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: