Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 7 iunie 2021. Este prăznuită Sfânta Muceniță Zenaida

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Este prăznuită Sfânta Muceniță Zenaida

Calendar ortodox 7 iunie 2021

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Luni, 7 iunie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Zenaida. Tot astăzi sunt prăznuiți și Sfântul Mucenic Licarion, Sfintele femei Esia și Sosana, Sfinții Mucenici Tarasie și Ioan, Sfântul Cuviod Stefan, Sfântul Cuvios Antim, Sfânta Sebastiana, Sfânta Muceniță Potamiani și Sfântul Cuvios Daniel de la Sketis.

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Este prăznuită Sfânta Muceniță Zenaida

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonila, surorile, au fost născute în Tarsul Ciliciei, rude cu Pavel Apostolul. Cele două și-au părăsit patria și s-au lepădat de averea lor, prefăcându-se că umblă cu meltușugul doctoricesc, dar, de fapt, acestea împlineau lucrul apostolesc. Surorile au venit în cetatea Dimitriadei și au intrat într-o peșteră, locuind acolo pentru tot restul vieții lor. Zenaida era tămăduitoare de boli și slăbiciuni, fiind extrem de credincioasă. Filonia ține post și se ruga făcând multe minuni. Cu slujba slujinf firii, cele două au pierit din această viață.

Sfântului SfinŢitului Mucenic Teodot, episcopul Ancirei

Sfântul Teodot s-a născut în Ancira Galatei, în timpul conducătorului Dioclețioan, fiind părăt de către marele Teotechi, că a scos trupurile sfintelor fecioare aruncate în iezer și că le-a îngropat, motiv pentru care a fost dus în fața acestuia. Fiindcă a avut curajul să spună că îi este credincios lui Iisus Hrisos, acesta fost bătut cumplit, chinuit, iar la sfârșit i s-a tăiat capul și așa a luat fericitul cununa muceniciei.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Viața sfantului Daniel după Sinaxarul părintelui Macarie de la Simonopotras

Sunt cunoscuâi doi sfinți purtând acest nume. Primul era ucenic al Sfântului Arsenie cel Mare și fusese el însuși învățător al multor monahi. Când barbarii au atacat Schitul, în 407, frații îi propusese să fugă împreună cu ei. Avva Daniel răspunse : „Daca Dumnezeu nu are grija de mine, de ce as mai trai ?” Trecu printre trupele barbare fara sa fie bagat in seama si isi spuse : „Iata ca Dumnezeu s-a ingrijit de tine. Fa deci si tu ce e omeneste si fugi impreuna cu Parintii”. Printre altele mai spunea : „Trupul o duce mai bine pe masura ce sufletul se slabeste iar sufletul o duce mai bine pe masura ce trupul se slabeste”. După ce a trăit timp de patruzeci de ani în pustiul Skitului, adormii în pace în jurul anului 420.

Deveni atât de renumit pentru virtuțile sale încât fusese numit Igumen al centrului monastic din Schit și era cinstit în tot Egiptul ca un „nou Avraam și găzduitorul lui Hristos”. El îi conduce pe calea desăvârșirii pe Sfânta Anastasia Patriciana, care trăia sub chipul unui eunuc la  distanța de Schit pe Sfântul Evloghie primitorul de străini  precum și Sfinții Andronic și Atanasia. Era neîntrecut în a găsi pe Sfinții ascunși, ca Marcu nebunul din Alexandria sau monahia din Mănăstirea Hermopolis, care se prefăcea a fi alcoolică pentru a atrage disprețul celorlalți, Sfânta Tomaida, Mucenița a curăției trupești și Avva Dula.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: