Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 8 Iulie 2021. Rugăciune puternică către Sfinții Epictet și Astion, făcătorii de minuni

Calendar ortodox 8 Iulie 2021. Rugăciune puternică către Sfinții Epictet și Astion, făcătorii de minuni

Calendar ortodox 8 Iulie 2021. Este zi de mare sărbătoare pentru toți românii, sunt prăznuiți Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi martiri de la noi, cunoscuți drept făcători de minuni și vindecători de boli.

Sfinții Epictet și Astion sunt atestați de izvoarele aghiografice și au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian (284-305). Epictet și Astion au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină care se afla pe malurile Dunării, cea cunoscută de Almyra în antichitate.

Calendar ortodox 8 Iulie 2021. Rugăciune puternică către Sfinții Epictet și Astion

Despre Sfântul Epictet se știe că a fost originar din Răsărit și a primit harul preoției și darul de a vindeca orbii, ologii și pe cei demonizați.

Despre Sfântul Astion se știe că a fost nepotul senatorului roman Iulian. După ce îl întâlnește pe preotul Epictet, se convertește la creștinism. Aceștia ajung în cetatea Halmyris. Mai târziu, tânărul Astion se învrednicește de darul facerii de minuni, tămăduind un om prins de demoni și făcând sănătos pe un om căzut de la înălțime, aproape mort.

În acel timp, ajunge în Halmyris comandantul Latronianus, care vrea să îi facă Epictet și Astion să renunțe la cuvântările lor să-I facă pe oameni să renunțe la cinstirea zeilor. Latronianus dă porunca să fie arestați Epictet si Astion.

Întemnițați, Sfinții Epictet și Astion au trebuit să îndure multe chinuri groaznice, însă au rămas nevătămați. După aceste minuni, comandantul a poruncit să nu primească mâncare și apă timp de 30 de zile. Însă trec bine peste această perioadă.

Văzând că nu îi poate doborî, Latronianus a poruncit să li se taie capul celor doi sfinți. Chiar pe 8 iulie, i se taie capul lui Astion, apoi preotului Epictet. Chiar după actul crud, trupurile celor doi rămân albe ca zăpada, iar cei ce se atingeau de ele se vindecau de orice boala ar fi avut. Trupurile celor doi au fost îngropate de creștini.

După Edictul de la Milan, din anul 313, trupurile Sfinților Epictet si Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris, însă fără să fie recunoscuți de toți creștinii.

Și totul până pe data de 15 august 2001, atunci când trupurile Sfinților Epictet si Astion au fost descoperite și depuse la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Iată ce rugăciune este închinată Sfinților Mucenici Epictet și Astion, făcătorii de minuni.

“Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin! “

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: