Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 8 martie 2022. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 8 martie 2022. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 8 martie 2022. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 4 martie, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Teofilact Mărturisitorul, Episcopul Nicomidiei.

Calendar ortodox 8 martie 2022. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Născut într-o familie cu o situație financiară foarte bună, a avut șansa să învețe la cele mai bune școli ale vremii. Și-a terminat studiile la Constantinopol, iar ulterior a fost  hirotonit episcop al Nicomidiei în timpul Împăratului Leon Armeanul (813-820). În această perioadă au avut loc și  luptele împotriva cinstirii icoanelor.

În loc să asculte de sfaturile celor cu credință în Iisus, Împăratul Leon s-a întors împotriva lor, iar Teofilact a fost exilat în Strovila, un oraş lângă mare, unde a trăit timp de 30 de ani. Acolo și-a găsit și sfârșitul, , în timpul împărătesei Teodora (842-867) şi trupul său a fost dus în Nicomidia şi îngropat după cum prevede tradiția creștinească.

Rugăciune 8 martie. Rugăciunea pentru mame

„Dumnezeule, rugându-mă Ție pentru tatăl meu ăi pentru mama mea, împlinesc una din cele mai sfinte datorințe, pe care Tu ai pus-o asupra mea și anume:  să-i cinstesc și să-i iubesc din tot sufletul meu și din toată inima mea.

Cea dintâi din îndatoririle mele către ei este de a mă ruga ție totdeauna pentru sănătatea și bucuria lor, a mă supune și a-i ajuta din toate puterile mele.

O, Dumnezeule atotputernic, care binecuvintezi pe fii pentru părinții lor și adesea în dreapta Ta mâine îi pedepsești pentru greșelile lor, primește umila mea mulțumită pentru binefacerile pe care le reverși neîncetat asupra lor.

Trimite-le, Preabunule, și-n viitor binecuvântările Tale și le iartă lor greșelile pe care, ca niște oameni, le vor fi făcut.

Tu poruncești să cinstesc în ei puterea Ta și să le fiu recunoscător și mulțumitor pentru viața pe care mi-ai dat-o prin ei și pentru toate îngrijirile ce au avut și au pentru mine.

Ajută-mi dar să urmez poruncile Tale sfinte, să le fiu supus, ascultător și să nu fac nimic care să-i amărască și să-i întristeze. Răsplătește-le, Preabunule, cu facerile Tale de bine pentru dragostea și îngrijirea neadormită pe care totdeauna o au pentru mine. Apără-i de toate nenorocirile și întristările.

Dă-le viață lungă, fericită, liniștită și cu bună înțelegere.

Fă-i părtași binecuvântarii Sfinților Tăi. Înmulțește-le roadele ostenelilor lor. Fă să prisoseacă peste ei binefacerile Tale și să sporească întru tot binele și întru îndestulare, ca să te binecuvântăm în toate zilele vieții noastre. Amin!”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: