Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. Este sărbătorit Sfântul Polieuct

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. Este sărbătorit Sfântul Polieuct

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. Creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Polieuct, un fost ostaș în armata română care a trăit în secolul al III-lea. Tot astăzi, se face pomenirea Sfântului Cuvios Eustratie.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. Sfântul Polieuct

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021. Sfântul Polieuct a fost ostaș în armata română și a trăit în secolul al III-lea. În vremea lui Deciu și Valerian, erau ostași cinstiți, Nearh și Polieuct, din cetatea Melitinei, pământul Armeniei. Cei doi se înțelegeau foarte bine și ar fi făcut orice unul pentru celălalt. Nearh era credincios și în legea Domnului desăvârșit, iar alesul Polieuct era elin, neluminat cu credința cea adevărată. Acesta avea obiceiurile cele creștinești, și deși Nearh avea grijă să-l aducă pe calea cea bună, încă nu venise ceasul întoarcerii lui și al mântuirii, cel înainte însemnat de Dumnezeu, până ce a auzit că împărații îi silea pe toți cei care se închinau în fața zeilor.

Atunci Nearh s-a mâhnit pentru priteneul său, crezând că acela pe care îl iubea, se va teme de porunca și îngrozirea împărărească. Întristându-se foarte tare, Nearh a fost foarte trist și tulburat. Polieuct văzându-și fratele supărat, l-a întrebat ce s-a întâmplat, iar Nearh i-a explicat care este, de fapt, problema. „Oare, întru ce te-am mâhnit? Care este greşeala mea împotriva ta? Ce lucru atât de greu ţi-am făcut de nu dai iertare prietenului tău?” a spus Polieuct. După ce a început să plângă, Nearh i-a spus „Când mă gândesc, prietene, la despărţirea şi zădărnicirea dragostei noastre şi a prieteşugului, mă mâhnesc şi se întristează în mine duhul meu”.

Mâniat de cele spuse de prietenul său, Poliecut i-a spus „Cum se poate să fie aceasta, frate? Pentru ce grăieşti nişte cuvinte ca acestea lipsite de nădejde? Cum se poate să fie despărţirea dragostei noastre, de care nici moartea nu va putea să ne despartă?„. După ce prietenul său i-a cerut să se gândească la Dumnezeu, Poliecut și-a adus aminte de o vedenie, care i s-a arătat în urmă cu câteva zile. Atunci, Poliecut s-a apropiat de Dumnezeu, făcându-l pe Nearh foarte fericit. Atât de mult s-a apropiat Polieuct de Hristos încât a purces la distrugerea idolilor. Socrul lui, Felix, care avea împuternicire de la împărat să prigonească pe creștini, a încercat să-l convingă să renunțe la creștina creștină. Pentru că a refuzat acest lucru, Felix a comandat să i se taie capul.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Cel Tăiat a tăiat pe cea Netăiată…

Umplându-te de Desfătarea cea mult dorită şi de Fericita Lumină îndestulându-te, mărite şi de ceata cea îngerească învrednicindu-te, păzeşte, Sfinte Polieuct pe cei ce laudă prăznuirea ta, care cântă Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi măreaţă a răsărit plină de Dumnezeiască Lumină, luminând în chip strălucit pe cei ce te laudă cu credinţă, viteazule ostaş al lui Hristos, Preafericite Polieuct, cântând Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întărit fiind cu virtutea Duhului, fericite şi cu Dumnezeiască Putere fiind îmbrăcat, cu tărie ai mers spre lupta vrăjmaşului şi surpându-l pe el cu putere, cu osârdie strigai: să cântăm Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născut-ai Întrupat, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, pe Cel Ce mai înainte era fără de trup; şi ai rămas iarăşi cu adevărat Fecioară Preacurată; pe Cel Ce pentru noi, cu bogăţia îndurării a sărăcit şi a mântuit pe cei ce strigă Lui, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: