Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Sâmbătă, creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Antipa de la Calapodești. Acesta este mai puțin cunoscut la noi, dar este foarte respectat și prăznuit de ruși și greci. Pe de o parte rușii îl cinstesc drept „sfant cuvios”, iar grecii il cinstesc drept „sfant athonit”. Tot pe 10 ianuarie este prăznuit și Sfântul Grigorie de Nyssa, episcop de Nyssa, unul dintre marii părinți capadocieni, alături de fratele său Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nazianz.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Sfântul Antipa de la Calapodești

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Mare trăitor duhvnicesc și călugăr sfânt, Cuviosul Antipa l-a odrăslisit pământul Moldovei în veacul al XIX-lea. Alexandru Luchian s-a născut în 1816 într-o familie de țărani credincioși din satul Calapodești-Bacău, iar la vârsta de 20 de ani a fost călăuzit de Duhul Sfânt să intre în nevoința călugărească. Doi ani a stat în obștea Mănăstirii Căldărușani, după care s-a mutat la muntele Athos și s-a stabilit în schitul românesc Prodromu, unde locuiau peste 80 de sihaștri români. Aici, Sfântul Antipa a primit tunderea în monahism și s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor. După 15 ani de sihăstrie în schitul Prodrum, acesta a mai petrecut încă patru ani de zile în Mănăstrirea Esfigmenu. Tot aici mai primește marele chip al schimniciei sub numele de Antipa și este hirotonit diacon. Așadar, Cuviosul Antipa era cinstit în tot muntele ca mare sihastru și lucrător al rugăciunii lui Iisus.

Pentru că iubea mai mult singurătatea decât cinstea și lauda, Sfântul Antipa a părăsit Muntele Athos și s-a reîntors în Moldova, la mănăstirea din preajma Iașilor. Pentru că a văzut că era foarte vestit printre oameni, după trei ani a plecat să se închine la moaștele cuvioșilor părinți de la Pecersca. După care a ajuns la mănăstirile din nord, uimind pe toți sfinții. S-a așezat în Mănăstirea ortodoxă Valaam, aflată pe insula din lacul Ladoga, aproape de hotarele Careliei. 17 ani de zile a stat în Mănăstirea Valaam. Acesta dobândise de la Dumnezeu darul de a face minuni, cunoștea gândurile cele mai ascunse ale oamenilor și pe mulți îi povățuia pe calea mântuirii.

După ce Cuviosul Antipa și-a dat sufletul în brațele Mântuitorului Hristos, la 10 ianuarie 1882, fiind înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam. A fost singurul călugăr român care a fost înmormântat în această mănăstire. Canonizarea și trecerea în trecerea în rândul sfinților a fost făcut în Muntele Athos, în 1906. A fost cinstit în mănăstirile din Sfântul Munte.

Troparul Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești

Povățuitor preaînțelept al călugărilor și înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ți trupul cu nepătimirea și luminând inimile credincioșilor cu strălucirea virtuților tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaș preacinstit al Sfântului Duh și în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Troparul Cuviosului, glasul al 5-lea:

Peste pamant arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfantul Munte in Athosul de la miazanoapte, Valaam. O, Sfinte Parinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunatilor batrani ai Moldovei te-ai facut; si acum, locuind in slava cerescului Valaam, roaga-L pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne povatuiasca pe calea ingereasca.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: