Redactia.ro

Calendar ortodox 9 iulie 2025. Cinstirea Sfintei Icoane „Îndrumătoarea”

Ziua de 9 iulie 2025 este una cu profundă încărcătură duhovnicească în calendarul ortodox. Sunt prăznuiți atât Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcop al cetății Taormina, cât și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, cinstită în mod deosebit în România, la Mănăstirea Neamț. Este o zi a rugăciunii și a binecuvântării, în care credincioșii își îndreaptă gândurile către semnele divine ale protecției și îndrumării cerești.

Calendar ortodox 9 iulie 2025

Sfântul Pangratie este pomenit anual în data de 9 iulie și este cunoscut pentru viața sa sfântă, dar și pentru minunile pe care le-a săvârșit. Potrivit tradiției, el s-a născut în Antiohia în timpul în care Hristos era în mijlocul oamenilor. Împreună cu părinții săi, a mers la Ierusalim după ce a auzit despre minunile săvârșite de Iisus. După Pogorârea Duhului Sfânt, familia lui Pangratie a fost botezată, iar mai târziu, acesta a fost hirotonit episcop al cetății Taormina din Sicilia, de către Sfântul Apostol Petru.

Râvna sa pentru credință și puterea de a converti mulțimile la creștinism au atras mânia păgânilor. Aceștia l-au ucis pentru că nu suportau adevărul Evangheliei propovăduite de el. Astfel, Pangratie a devenit martir al credinței, dar și un mijlocitor de nădejde pentru cei nedreptățiți. Cei care i se roagă cu credință spun că primesc alinare grabnică și putere în momente grele.

În aceeași zi, credincioșii prăznuiesc și icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, considerată făcătoare de minuni și aflată în patrimoniul religios al Mănăstirii Neamț. Această icoană de o valoare inestimabilă a fost pictată în anul 665, în orașul Lida, locul de naștere al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Ea a fost adusă în Moldova în anul 1429 de către împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, care i-a făcut acest dar domnitorului Alexandru cel Bun, pentru a fi ocrotită de persecuțiile iconoclaste.

Icoana, aflată în prezent în biserica voievodală „Înălțarea Domnului”, o înfățișează pe Maica Domnului ținându-L pe pruncul Iisus pe brațul stâng. Pe verso este reprezentat Sfântul Gheorghe, stând pe un scaun, cu un balaur sub picioare, o suliță în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă. În perioada 1844–1845, în timpul starețului Neonil, icoana a fost îmbrăcată într-o ramă metalică ornată cu pietre prețioase, ceea ce i-a sporit și mai mult valoarea.

Tradiția spirituală a icoanei Lidianca și darul facerii de minuni

Biserica din Lida, locul în care s-a pictat această icoană, are o istorie specială. A fost ridicată în cinstea Maicii Domnului în perioada în care Sfinții Apostoli Petru și Ioan propovăduiau acolo. Potrivit tradiției, aceștia au rugat-o pe Fecioara Maria să binecuvânteze locașul sfânt. În urma rugăciunilor, chipul ei a apărut, în mod miraculos, pe unul dintre stâlpii care susțineau biserica. Această imagine necreată de mână omenească a devenit cunoscută ca „icoana nefăcută de mână” și a fost înzestrată cu darul de a face minuni.

În anul 665, înainte de a fi hirotonit patriarh, Sfântul Gherman al Constantinopolului a făcut un pelerinaj la Sfântul Mormânt și, cu acea ocazie, a văzut icoana Maicii Domnului din Lida. Profund impresionat, a cerut să i se picteze o replică exactă, cu aceeași reprezentare a Fecioarei și, pe verso, cu Sfântul Gheorghe. Această icoană a fost oferită mai apoi de împăratul bizantin domnitorului moldovean, cu scopul de a o proteja de profanare și distrugere. Astfel a ajuns la Mănăstirea Neamț și a fost cunoscută în timp sub denumirea de „Maica Domnului Lidianca”.

Icoana de la Mănăstirea Neamț este mai mult decât o relicvă istorică – ea este vie prin puterea rugăciunilor și a nenumăratelor minuni consemnate de-a lungul vremii. A fost purtată în procesiuni, s-a dovedit ocrotitoare în vremuri de ciumă, război sau foamete și a însoțit poporul credincios în marile momente ale istoriei. Pentru monahii de la Neamț, icoana este un simbol al dăruirii, al slujirii și al necontenitei ocrotiri materne.

Mulți pelerini vin an de an să se roage în fața ei, cerând ajutor în boală, izbăvire din necazuri sau întărire în credință. Se spune că cei care se închină cu sinceritate primesc semne și răspunsuri, iar dorințele curate li se împlinesc. Nenumărate mărturii vorbesc despre copii vindecați, familii împăcate, oameni salvați din accidente, toate prin mijlocirea Maicii Domnului, care, prin această icoană, continuă să îndrume sufletele pierdute.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: