Coaliția de guvernare din România a decis datele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Alegerile prezidențiale vor avea loc în două tururi, primul pe 24 noiembrie și al doilea pe 8 decembrie. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Această decizie a fost luată după consultări și discuții intense între liderii coaliției și reprezentanții partidelor politice.
Discuții preliminare și decizii
Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe de coaliție, după ce premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Cătălin Predoiu s-au întâlnit cu liderii partidelor pentru a discuta despre propunerile pentru calendarul electoral. Premierul Ciolacu a subliniat necesitatea stabilirii unui calendar clar și coerent pentru alegeri, subliniind că „țopăiala pe calendar trebuie să înceteze” pentru a menține încrederea între partenerii de coaliție.
„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza: – primul tur în data de 24 noiembrie – al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au transmis reprezentanții coaliției.
Reacții și propuneri din partea partidelor politice
Liderii partidelor politice au avut reacții diverse la propunerile coaliției. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că partidul său susține desfășurarea alegerilor prezidențiale la termen, adică în luna noiembrie. De asemenea, Mihai Tudose de la PSD a precizat că subiectul datei alegerilor prezidențiale va fi abordat în ședința coaliției, menționând că PSD a propus inițial ca alegerile să fie la termen.
„Să vedem mâine, că de asta avem mâine coaliţie. Stabilim mâine. Punctul de vedere iniţial al PSD a fost ca ele să fie la termen: sfârşitul lunii noiembrie şi turul doi în decembrie. Atunci, PNL a venit cu propunerea să fie în septembrie. Acum, PNL a constatat că e cald. Nu ştiu… cred că mâine o să ne spună şi cum e vremea în noiembrie, octombrie. Dacă plouă, dacă e frig, dacă e zăpadă. Nu ştiu… dacă domniile lor consideră că începe şcoala sau nu. Şi o să vedem. (…) Mâine discutăm toate variantele – şi în lumina celor discutate de preşedintele partidului, de prim-ministru cu ceilalţi actori politici”, a declarat Mihai Tudose, prezent la sediul PSD.
Una dintre variantele discutate a fost comasarea unui tur al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare, însă aceasta s-a lovit de probleme de constituționalitate. Constituția României prevede că „Parlamentul nou ales se întrunește, la convocarea Președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri”, iar mandatul actualului Legislativ se termină pe 21 decembrie 2024.
O altă variantă discutată a fost organizarea separată a celor două alegeri: primul tur al prezidențialelor pe 10 noiembrie, al doilea tur pe 24 noiembrie și alegerile parlamentare pe 8 decembrie. Această variantă ar implica trei weekenduri consecutive în care românii ar fi chemați la urne.
Importanța Turului al doilea
Pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, miza principală este intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Dacă alegerile prezidențiale sunt separate de cele parlamentare, președintele ales ar putea crea un avantaj pentru propriul partid și ar putea influența viitoarea majoritate parlamentară și formarea Guvernului. În cazul comasării, candidații intrați în turul doi ar putea mobiliza electoratul și pentru alegerile parlamentare, influențând astfel rezultatele pentru ambele scrutinuri.
Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidențiale și parlamentare. Liderii partidelor, inclusiv USR, AUR, UDMR, SOS România, Grupul minorităților naționale și PUSL, și-au exprimat opiniile în cadrul acestor discuții. Majoritatea partidelor au susținut desfășurarea alegerilor la termen, în conformitate cu legea.
Reacții ale liderilor partidelor
Elena Lasconi, președinta USR, a reafirmat necesitatea respectării legii și organizării alegerilor la termen. George Simion, președintele AUR, a declarat că formațiunea sa era pregătită pentru alegeri în septembrie, dar este deschisă la alte date, inclusiv luna decembrie. Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a susținut separarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare și organizarea acestora în octombrie.
Diana Șoșoacă, președintele Partidului SOS România, a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe 10 noiembrie și 24 noiembrie, iar alegerile parlamentare pe 8 decembrie. Grațiela Gavrilescu, președinte al Biroului Executiv al PUSL, a susținut organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare conform calendarului asumat inițial. Ramona Strugariu, copreședinta REPER, a subliniat importanța organizării alegerilor la termen și necesitatea unei reforme electorale.
Decizia finală a coaliției de guvernare reflectă un compromis între diversele propuneri și opinii ale partidelor politice. Organizarea alegerilor prezidențiale în două tururi, pe 24 noiembrie și 8 decembrie, și a alegerilor parlamentare pe 1 decembrie, demonstrează dorința de a asigura un proces electoral transparent și corect. Rămâne de văzut cum vor reacționa partidele politice și electoratul la acest calendar electoral și cum vor influența aceste alegeri viitorul politic al României.