Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, se confruntă cu acuzații grave privind veridicitatea informațiilor din CV-ul său. În special, se pune sub semnul întrebării locul de muncă pe care l-ar fi avut în perioada 2015-2016, care ar fi fost legat de Națiunile Unite (ONU). Potrivit CV-ului său, Georgescu ar fi fost „director executiv și consilier special al directorului general ONU de la Geneva”, o poziție care impresionează, dar care, conform unei investigații recente, ridică numeroase semne de întrebare.
Informațiile din CV și investigațiile ulterioare
Călin Georgescu susține că a fost director executiv al Institutului Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite (UNGSII), o organizație asociată ONU, în perioada 2015-2016. În CV-ul său, el oferă ca adresă oficială Biroul ONU din Geneva, Palais des Nations, ceea ce ar putea sugera o legătură directă cu organizația internațională.
Totuși, o verificare amănunțită a acestor informații pune la îndoială veridicitatea acestora. Investigațiile arată că UNGSII nu este o entitate oficială afiliată direct la ONU, așa cum ar putea lăsa de înțeles CV-ul lui Georgescu. De fapt, UNGSII este o fundație independentă, care susține inițiativele ONU, dar nu face parte din structurile oficiale ale acesteia. Sediul acestei fundații nu se află la Geneva, cum sugerează documentul publicat pe site-ul Universității din Pitești, ci într-un sat elvețian numit Gebertingen, aflat la 185 de kilometri distanță de Geneva.
Mai mult, adresa specificată pe Google Maps nu corespunde unei locații oficiale, ci unei vile private, care nu prezintă semne că ar fi legată de activitățile fundației UNGSII. În plus, site-ul oficial al ONU Geneva nu confirmă rolul de „consilier special al directorului general” al lui Georgescu. Potrivit informațiilor disponibile pe platformele oficiale ale ONU, acesta ar fi avut un alt rol, de raportor special pentru drepturile omului și deșeurile periculoase, dar nu ar fi avut o funcție direct legată de directorul general al organizației.
Un alt aspect interesant este că fondatorul UNGSII, Roland Schatz, are un istoric profesional respectabil, însă nu există dovezi că instituția sa ar fi avut statut oficial în cadrul ONU. În urma acestei descoperiri, publicația Adevărul a solicitat clarificări oficiale din partea ONU New York și ONU Geneva. Până la acest moment, nu s-au primit răspunsuri clare în legătură cu această controversă.
Ancheta autorităților
În paralel cu acuzațiile legate de CV-ul său, Călin Georgescu este anchetat de autoritățile române pentru posibile nereguli în cadrul campaniei sale electorale din 2024. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat deja Parchetul și Poliția pentru a investiga activitățile candidatului independent, mai ales în legătură cu neregulile din campania electorală.
Georgescu a raportat zero contribuții și cheltuieli de campanie, ceea ce a atras atenția autorităților. Președintele AEP, Toni Greblă, a anunțat măsuri ferme împotriva afișelor anonime și manipulării online, în special în ceea ce privește publicitatea politică ilegală. AEP a cerut organelor de urmărire penală să identifice sursele și plătitorii afișelor anonime care au apărut în campania electorală, pentru a preveni orice formă de manipulare a alegătorilor.
În ceea ce privește posibilele nereguli financiare, ANAF a solicitat extrasele de cont ale lui Călin Georgescu, pentru a verifica dacă au existat plăți ilegale sau tranzacții suspecte. De asemenea, autoritățile doresc să afle dacă Georgescu a făcut plăți către influenceri sau alte persoane care l-ar fi ajutat în promovarea sa pe rețelele sociale, în special pe platforma TikTok, unde au apărut postări care susțin candidatul.