Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale, care a luat prin surprindere întreaga țară prin câștigul său detașat din primul tur, a fost întrebat de afaceristul Ștefan Mandachi, în cadrul unui interviu publicat sâmbătă, cum a reușit să-și finanțeze campania.
Călin Georgescu, zero buget în campanie
În lipsă de fonduri, Călin Georgescu susține că ceea ce l-a ajutat să depășească această problemă financiară a fost ”încrederea nelimitată în destinul acestei țări și în ceea ce ne dorim, în ceea ce credem și să ne lăsăm purtați de Dumnezeu. Altfel este imposibil. Și este demonstrația clară că milioanele cheltuite de stat, gândiți-vă că partidele politice au fost subvenționate în ultimă instanță, și s-au cheltuit foarte mulți bani pentru această campanie. Am văzut afișele, acelea mari, mai mult de da, m-am interesat și eu, vă spun sincer, nu știam nimic. Cât costă? Mi-am zis că au costat 40-50 de mii închiriatul. Și au fost peste tot. Nu contează cine a fost”.
Întrebat de ce a ales să nu investească în campania sa electorală, Călin Georgescu a susținut că demersurile sale de a ajunge în fruntea țării nu au reprezentat o campanie, ci mai degrabă o chemare, în care nu a cheltuit absolut niciun ban: ”Zero buget. Dar știți de ce? Pentru că trebuie să crezi cu desăvârșire că suntem în mâna lui Dumnezeu. Așa cum au crescut și au trăit și au crezut moșii și strămoșii noștri. Ați înțeles? Și de aceea este spiritul acesta nobil al legăturii care s-a pierdut cu esența ta. Aici este problemă. Credeți că românii înțeleg fundamentul ce răspuns ai. Păi știți cum e? Toți vor să conducă, dar nimeni nu conduce conștiința către schimbare. Și asta s-a întâmplat acum. S-a condus conștiința omului către schimbare”.
Călin Georgescu despre spiritualitate, leadership și viitorul României: „Nu există democrație fără spiritualitate”
Călin Georgescu, cunoscut pentru opiniile sale ferme, a mai discutat cu Ștefan Mandachi și despre importanța spiritualității în societate, relațiile umane și rolul unui lider.
Întrebat despre importanța spiritualității, Călin Georgescu a afirmat fără echivoc: „Nu există democrație fără spiritualitate. Nu există. Nu există așa ceva.” El a subliniat că spiritualitatea este legătura esențială cu sinele interior, citând cuvintele lui Iisus Hristos: „Împărăția lui Dumnezeu este în interiorul vostru”. Călin Georgescu a mai susținut că această conexiune interioară este baza care definește o societate sănătoasă și echilibrată.
Referindu-se la Mihai Eminescu, Georgescu a subliniat cât de mult s-a îndepărtat poporul român de valorile spirituale esențiale: „De 2000 de ani se predică iubirea și noi ne sfâșiem între noi. Exact ce se vede astăzi. (…) Noi nu suntem în stare nici pe Eminescu să facem pace cu el.” El a punctat cu amărăciune faptul că marele poet nu mai este predat în școlile de astăzi, un simbol al pierderii unor repere culturale și spirituale fundamentale.
Călin Georgescu a descris relațiile umane armonioase ca fiind esențiale pentru viitorul lumii: „Baza și fundamentul viitorului acestei lumi este relația umană, nu este altceva.” Georgescu a numit această luptă materială „noul cancer” al omenirii și a îndemnat la conștientizarea esenței vieții, pledând pentru apărarea umanității: „Luptă să devii conștient, să aperi esența vieții, nu aparențele ei. (…) Lupta materială, lupta după putere, de fapt, subjugă omenirea.”
Viziunea asupra viitorului României
Întrebat dacă își dorește puterea, Georgescu a răspuns clar: „Da, dar puterea nu este peste ceilalți. Puterea este să schimbi realitatea. Da, este puterea unui lider. Pentru că liderul nu este să aducă probleme, este să rezolve probleme.”
În cadrul interviului, Călin Georgescu și-a enumerat toate prioritățile sale în cazul în care va ajunge președinte: protejarea copiilor, susținerea familiei creștine, promovarea sănătății naționale, apărarea libertăților și cultivarea onoarei și demnității.
„Eu vreau să fiu un președinte care să apăr copiii acestei țări. Să apăr familia creștină, să readuc sănătatea în România, să fie o țară sănătoasă complet, să apăr libertățile, să readucem cultul onoare și demnității. (…) Dacă nu ești demn, s-a terminat,” a declarat Georgescu, subliniind că liderul trebuie să fie un exemplu de demnitate și integritate.
Călin Georgescu a încheiat prin îndemnul la introspecție și reconectare cu valorile autentice ale vieții: „Pentru noi este foarte important să conștientizăm că avem nevoie să apărăm umanitatea din noi.”