Șoc politic în ziua votului. Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale și figură-cheie a curentului suveranist din România, riscă să fie arestat chiar în momentul cel mai sensibil al scrutinului. Deși s-a prezentat duminică dimineață la urne, însoțit de actualul candidat AUR, George Simion, și a votat în liniște, problemele sale juridice au explodat public după ce a fost acuzat că a încălcat prevederile controlului judiciar. Motivul? O declarație cu tentă legionară, făcută vineri seară într-o emisiune TV, citând din Corneliu Zelea Codreanu, în direct și în fața unei audiențe naționale.
Miza nu este doar juridică. Este și una profund politică. Faptul că George Simion nu doar că l-a însoțit pe Georgescu la vot, dar i-a aprobat public mesajul în emisiune, deschide o criză fără precedent în campania electorală. O criză în care granițele dintre mesajul ideologic, fapta penală și strategia electorală devin tot mai greu de distins.
Declarația care a declanșat scandalul. Georgescu îl citează pe Codreanu, Simion aprobă
Vineri seară, în platoul emisiunii realizate de Anca Alexandrescu, George Simion și Călin Georgescu au apărut împreună, într-o demonstrație de unitate ideologică. Emisiunea s-a vrut un semnal pentru electoratul conservator înaintea turului decisiv. Dar momentul-cheie a fost intervenția lui Georgescu, care, într-o manieră solemnă, a citat direct din Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare.
„Şi completez că cel care se luptă chiar și singur cu o mână de viteji pentru neam și țara lui, și pentru Dumnezeu (…) nu va fi învins niciodată”, a spus Georgescu, potrivit romaniatv.net.
Fraza a fost preluată imediat de rețelele sociale, iar reacțiile nu au întârziat. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a emis sâmbătă seară un comunicat virulent, acuzând tentativa de reabilitare a unei ideologii interzise. Conținutul intervenției lui Georgescu a fost catalogat ca având un „caracter vădit legionar”.
Pentru un om aflat sub control judiciar, implicațiile sunt grave. Declarațiile sale publice sunt monitorizate, iar orice referire la ideologii fasciste sau simboluri interzise poate atrage arestarea.
Ce presupune controlul judiciar impus lui Călin Georgescu
Călin Georgescu este urmărit penal pentru șase infracțiuni, cea mai gravă fiind instigarea la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Acuzațiile nu sunt teoretice. Potrivit dosarului instrumentat de procurori, el ar fi fost implicat într-un plan de destabilizare politică a țării, după ce CCR a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
Printre obligațiile impuse de instanță pe perioada controlului judiciar se numără:
– interdicția de a părăsi țara;
– obligația de a informa despre orice schimbare de domiciliu;
– interdicția de a utiliza conturi sociale pentru conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob;
– prezentarea periodică la secția de poliție desemnată de IPJ Ilfov;
– interdicția de a deține sau purta arme.
Declarația de vineri seară, în care l-a citat pe Codreanu, este considerată o încălcare directă a acestor prevederi. În acest moment, autoritățile nu mai au nevoie de sesizări suplimentare. Mai multe instituții și persoane fizice au reclamat deja fapta. Poliția Română poate acționa în orice moment, în baza deciziei instanței și a dovezilor video deja circulate în spațiul public.
George Simion, în centrul crizei
Dimineața alegerilor l-a găsit pe George Simion într-o poziție de forță. A reapărut pe rețelele sociale, și-a relansat conturile de TikTok și Facebook, și s-a prezentat la vot alături de Călin Georgescu, într-un gest care a fost interpretat ca o reconfirmare a alianței ideologice dintre cei doi.
Faptul că Simion a fost martor direct și a aprobat public declarația problematică pune presiune politică uriașă pe candidatul AUR. Deși din punct de vedere juridic nu poate fi acuzat direct pentru fapta lui Georgescu, asocierea simbolică devine greu de gestionat în campania electorală. Într-un moment în care AUR încearcă să se legitimeze ca forță democratică alternativă, reapariția legionarismului în discursul public poate avea efecte devastatoare.
În mediile diplomatice s-a discutat deja despre incident. Potrivit unor surse din MAE, mai multe ambasade străine ar fi solicitat informări oficiale privind poziția autorităților române față de cele întâmplate. Reabilitarea simbolică a unui curent fascist este o linie roșie în orice stat european, iar România riscă reacții internaționale dacă nu acționează ferm.
MCA România: „Este inacceptabil ca astfel de persoane să aspire la conducerea statului”
Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA România) a emis un comunicat în care acuză atât pe Călin Georgescu, cât și pe George Simion, de propagarea unei ideologii periculoase.
„Nu este pentru prima dată când dl. Călin Georgescu recurge la referințe sau citate cu caracter legionar. (…) Deosebit de îngrijorător este faptul că dl. George Simion, actual candidat în alegerile prezidențiale, a susținut public, în cadrul emisiunii din 17 mai, afirmațiile făcute de dl. Georgescu și a reiterat intenția de a-l propune pe acesta pentru funcția de prim-ministru”, se arată în comunicat.
MCA România reamintește că legislația națională interzice orice formă de promovare a ideologiilor totalitare, iar reabilitarea simbolică a fascismului este incompatibilă cu democrația. Apelul adresat autorităților este clar: „Să rămână vigilente și să respingă ferm orice tentativă de reabilitare a trecutului fascist”.
Este o poziție dură, care pune o presiune suplimentară pe instituțiile statului. Tăcerea sau amânarea unei decizii ar putea fi interpretate ca pasivitate sau, mai grav, complicitate.
Cazul Vlad Oprea, arestat pentru încălcarea controlului judiciar
Cazul Călin Georgescu nu este unul izolat. Sâmbătă, Tribunalul București a decis arestarea preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, pentru încălcarea măsurilor controlului judiciar. Edilul a fost acuzat că a dat dispoziții viceprimarului privind gestionarea bugetului local, deși avea interdicție clară de a exercita funcția.
A fost un semnal clar transmis de justiție: controlul judiciar nu este o simplă formalitate, ci o măsură strictă, iar încălcarea lui aduce consecințe rapide. În acest context, cazul Georgescu devine un test de coerență instituțională. Dacă primarul din Sinaia a fost arestat pentru o dispoziție administrativă, poate fi ignorată o declarație publică cu tentă fascistă, făcută în direct, în ajunul alegerilor?
Juriștii consultați de presă susțin că nu. „Fapta este documentată, există înregistrări video, este în contradicție cu obligațiile controlului judiciar. Mai mult, impactul este unul social, nu privat. Este foarte posibil ca, în cursul acestei zile, să vedem o acțiune a Poliției”, a declarat un avocat specializat în drept penal.
Un vot tensionat, o candidatură sub umbrela radicalismului
În ziua în care România își alege viitorul, tensiunea din jurul candidaturii lui George Simion atinge un nou nivel. Nu mai este doar o confruntare electorală. Devine o luptă pentru validarea simbolică a unui model de societate.
Pentru unii, prezența lui Simion și a lui Georgescu în același cadru electoral este dovada unui parteneriat strategic. Pentru alții – o alunecare periculoasă în zona ideologiilor care au marcat tragic istoria secolului XX.
La secția din Mogoșoaia, unde cei doi au votat, atmosfera a fost calmă. Însă în spatele aparenței, camerele au surprins o serie de discuții între observatori, polițiști și membri ai biroului electoral. Incidentul de vineri era deja cunoscut, iar presa fusese avertizată că pot exista reacții oficiale din partea MAI în cursul zilei.