Într-o perioadă electorală marcată de promisiuni ambițioase și discursuri captivante, Călin Georgescu, unul dintre candidații la președinție, a devenit subiectul unor critici din partea fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu. Într-o postare pe Facebook, Funeriu a atacat abordările superficiale ale candidaților care se bazează mai mult pe imaginea lor și pe un discurs carismatic decât pe soluții concrete. Printre aceștia, Georgescu este considerat un exemplu clasic al „guru-ului” politic care promite fără să ofere viziuni clare. În acest context, Funeriu își exprimă nemulțumirea și le oferă cetățenilor un test pentru a evalua astfel de discursuri, care nu sunt întotdeauna susținute de raționamente fundamentate.
Daniel Funeriu critică politica „guru” a lui Georgescu
Într-o postare publică care a stârnit multe reacții, Daniel Funeriu a subliniat că mai mulți candidați la președinție, inclusiv Călin Georgescu, încearcă să câștige alegerile fără a oferi soluții clare sau promisiuni fundamentate. Conform fostului ministru, aceștia se bazează pe „efectul guru”, un fenomen în care personalitatea carismatică și discursurile incitante înlocuiesc competența și viziunea politică reală. „Din păcate, Georgescu nu e unicul candidat care vrea să câștige fără să spună sau să facă nimic substanțial, ci doar mizând pe «efectul guru»”, a scris Funeriu, criticiind astfel tendința din politica românească de a pune accent pe impresii și nu pe soluții concrete.
Funeriu a continuat să critice politicienii care, în opinia sa, sunt mai preocupați de imaginea publică și de tehnicile de marketing politic decât de adevăratele nevoi ale societății. „Avem guru cu zorzoane, guru papagal, guru salvator, pe scurt la capitolul guru stăm bine”, a afirmat el, ironizând abordările superficiale care domină campaniile electorale. Fostul ministru al Educației consideră că acest tip de politică este periculos pentru democrația românească, deoarece nu face decât să aburească electoratul fără a oferi soluții concrete pentru problemele cu care se confruntă România.
Funeriu critică erorile de cunoștințe ale lui Georgescu
Un alt punct important în postarea lui Daniel Funeriu a fost legat de lipsa de pregătire și de cunoștințe fundamentale a lui Călin Georgescu. Funeriu a povestit un incident în care i-a trimis lui Georgescu un manual de chimie de clasa a VII-a, după ce acesta a făcut afirmații eronate în public. „Unuia dintre ei, domnului Georgescu, i-am transmis un manual de chimie de clasa a VII-a”, a spus Funeriu, subliniind faptul că Georgescu a făcut greșeli fundamentale, cum ar fi confuzia între „tabelul lui Mendeleev” și „tabloul lui Mendeleev”. Aceasta a fost o critică directă la adresa nivelului de pregătire al candidatului, iar Funeriu a folosit acest exemplu pentru a demonstra că un astfel de lider nu este pregătit să gestioneze funcții importante la nivel național.
Pentru Funeriu, aceste erori sunt semnificative, mai ales când un candidat se prezintă drept un expert sau lider capabil să rezolve problemele României. „Oricine nu a rămas repetent din cauza chimiei îşi dă seama de aberaţiile solemne spuse de Georgescu”, a adăugat Funeriu, semnalând că un discurs politicului care nu se bazează pe cunoștințe solide poate dăuna grav încrederii electoratului.
Testul propus de Funeriu
În continuare, Daniel Funeriu a propus un „test” pentru cetățenii care vor să evite să cadă în capcanele discursurilor politice goale. Acesta a identificat trei întrebări esențiale pe care le consideră fundamentale pentru a evalua dacă un politician este sau nu un „guru” al politicii:
- „Am tendința, când zice (solemn de obicei) o imbecilitate, să spun «ah, e doar o mică și nesemnificativă eroare?»”
- „Vorbește despre lucruri neverificabile, gen «grație mie vei găsi piatra filosofală». OK, și când o găsești ce faci cu ea, o pui în congelator?”
- „Am tendința, când e clar că a greșit (gen «nu știu politică externă, prima cerință din fișa postului, dar învăț și revin peste două luni») sau e urmărit penal sau acuzat de corupție să zic: «aaa, îl atacă dușmanii, hai că e băiat/fată deștept/deșteaptă și învață repede»?”
Funeriu recomandă ca, în cazul în care răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este „da”, cetățenii să ia o pauză de reflecție și să reevalueze poziția față de respectivul candidat. „Dacă răspunsul la una din aceste întrebări e «da», atunci sugestia mea e să luaţi o pauză de cafea, să reflectaţi un pic în profunzime şi să vă întrebaţi dacă nu cumva nenea/tanti ăla/aia îşi bate joc de voi şi mintea voastră”, a subliniat Funeriu, încurajând oamenii să fie mai critici și mai atenți la promisiunile politice fără substanță.
Funeriu și pamfletul despre „Aurul Monoatomic”
În final, Daniel Funeriu a adăugat o notă satirică la postarea sa, scriind un pamflet despre „Aurul Monoatomic”, o substanță imaginară care ar fi capabilă să distorsioneze timpul și spațiul. Prin această poveste, Funeriu a tras o paralelă între aberațiile din discursul politicienilor care promit soluții iluzorii și concepte imposibile, fără bază reală. „Într-o peşteră ascunsă sub gheţurile Groenlandei… se află o relicvă… Aurul Monoatomic, cunoscut printre alchimiştii dispăruţi sub numele de «Ochiul Zeilor»”, a încheiat Funeriu, făcând astfel o ironie la adresa promisiunilor politice fără fundament.
În concluzie, Daniel Funeriu critică cu fermitate politica „guru” promovată de candidați ca Călin Georgescu, care se bazează pe imagini spectaculoase și promisiuni vagi, în loc să ofere soluții clare și fundamentate. Prin aceste observații și testul propus, Funeriu îndeamnă cetățenii să fie mai atenți și să nu se lase păcăliți de promisiuni populiste care nu au niciun temei real.