Redactia.ro
Home » Știri » Camera Deputaților a votat o lege care prevede introducerea unui curs despre Revoluția din 1989 în programa de liceu

Camera Deputaților a votat o lege care prevede introducerea unui curs despre Revoluția din 1989 în programa de liceu

A fost votat un proiect de lege prin care s-ar putea introduce un curs despre Revoluția din 1989 în programa școlară de liceu.  Inițiatorul proiectului de lege, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, anunță că acest proiect legislativ presupune introducerea noii discipline începând cu anul școlar 2023-2024. Proiectul a primit voturile necesare adoptării. Este vorba despre 215 voturi pentru forma finală a proiectului, 17 împotrivă și 44 de abțineri. Proiectul de lege a fost înaintat Senatului miercuri.

Cursul urmează să se intituleze „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”.

După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, anunţă prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, citat de News.ro

Revoluția din 1989

1989 a început ca un an al disperării totale și s-a încheiat ca un an de mari așteptări. A fost anul în care cultul personalității lui Ceaușescu, glorificarea „Tovarășului și a soției sale”, atinsese cote epice, în care cele două ore zilnice de emisie TV erau dedicate în întregime cuplului dictatorial, în care lipsa apei, a curentului electric, a gazului, a căldurii, a alimentelor, a bunurilor de consum făcea parte din cotidianul umilitor al României socialiste. 1989 a fost anul omagierii pompoase și al sloganului obsesiv Ceaușescu reales la Congresul al XIV-lea, scandat în noiembrie, care avea să se transforme curând în Ole, ole, ole, ole, Ceaușescu nu mai e! pe 22 decembrie, când autocratul secretar general al Partidului Comunist Român a fost nevoit să fugă din București.

Revoluția a cuprins o Românie disperată la mijlocul lunii decembrie, făcând ravagii într-o țară înfometată de hrană și speranță, unde posturi precum Radio Europa Liberă și Vocea Americii aduceau vestea că libertatea a ajuns în blocul estic și unde tineri curajoși tipăreau și răspândeau manifeste anticomuniste în speranța că valul de schimbare care străbătea Europa Centrală și de Est va ajunge și la ei.
Bilanțul Revoluției din 1989 a ajuns la 1.166 de morți, uciși în mai multe orașe care aveau să fie desemnate ulterior drept „orașe martir”: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș și Timișoara.

Eroismul acestor bărbați și femei a dus la căderea regimului Ceaușescu și a adus libertatea tuturor românilor. Tulburarea epocală și tragică din 1989 a schimbat pentru totdeauna destinul țării noastre. România s-a scuturat de un sistem dictatorial pentru a deveni o națiune liberă, în care drepturile fundamentale ale omului au fost restabilite și respectate.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: