Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când este nocivă cafeaua. Ce cantitate de cafea este recomandat să bem

Când este nocivă cafeaua. Ce cantitate de cafea este recomandat să bem

cafea

Cafeaua este nelipsită din viața multor persoane. Fie că este băută dimineața pentru a da energie sau la terasă pentru a-i savura gustul, cafeaua este permanent în viețile noastre. Cafeaua poate avea și efecte negative în cazul consumului excesiv.

Efectele negative ale cafelei

Cafeaua devine nociva atunci cand este consumata impreuna cu lapte condensat si zahar. De asemenea, cafeaua nu trebuie consumată niciodată pe stomacul gol. Cafeina crește producția nivelului de zahăr din sânge ceea ce duce la creștere aproducției de insulină și nu este recomandată diabeticilor.

 

Riscurile consumului exagerat de cafea

Cancer – S-a raportat prezența a peste 1000 de substanțe chimice în cafeaua prăjită dintre care 19 sunt cunoscute ca agenți cancerigeni. Cu toate acestea cele mai multe sbstanțe catalogate ca fiind cancerigene există în stare naturala și nu ar trebui considerate cancerigene pentru om, la niveluri de expunere obișnuită, în viața de zi cu zi.

Creşte tensiunea arterială – Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.

Ne face iraţionali şi agitaţi – Ca urmare a creşterii ritmului cardiac şi al celui respirator, creierul este privat oxigenul necesar pentru gândirea calmă şi raţională, explică acelaşi studiu menţionat anterior.

Insomnia – Acest efect secundar nu apare la toţi consumatorii de cafea, el depinde de toleranţa fiecărui individ la cofeină.

Interacțiunea cu medicamentele – Cafeina în combinație cu unele medicamente pot afecta ficatul și funcționarea acestuia.

Probleme gastrointestinale – Cafeaua poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, cauzând gastrită și ulcer. Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor cu gastrită, colită și ulcere.

Acneea – Unele persoane au raportat cum că abstinența de la consumul de cafea a dus la încetarea acneei, însa acest lucru nu pare să fi fost studiat științific.

Dependența de cafea – Deși cărțile de specialitate nu precizează existența acestui tip de dependență, din ce în ce mai multă lume folosește expresia, bazându-se pe propria experiență sa și pe experimentele făcute de ei sau de apropiații lor.

Mai mult de 300 de miligrame de cafeină pe zi poate fi nocivă

Prea multa cafeină – peste 300 de miligrame pe zi – poate duce la insomnie, nervozitate și palpitații cardiace. În plus, cafeina consumată după prânz poate perturba somnul.

Dacă bei cafea și dormi mai puțin de 7 ore în fiecare noapte, s-ar putea să ai un risc crescut de a dezvolta alte afecțiuni cronice pe termen lung, spune dr. Rimm, profesor de epidemiologie si nutritie la Scoala de Sanatate Publica Harvard “T.H. Chan”.

Prea multa cafeină poate creste valorile tensiunii arteriale. Vestea bună este că efectele negative ale cafeinei dispar atunci când aceasta este eliminată din dietă.

 

Cui nu este recomandat să bea cafea

Femeile însărcinate, cei care suferă de insomnie și persoanele care au tensiune arterială crescută sau aritmie cardiacă pot consuma cafea în anumite împrejurări, însă este recomandată cea decafeinizată. Gravidele ar putea consuma până la 200 mg, pentru a evita vreun risc asupra copilului, însă ar fi mai bine mai puțin de atât. De asemenea, în cazul migrenei, anumite persoane ar trebui să acorde atenție sporită efectelor negative ale cafeinei.

 

Conținut cafeină în cafea și în diverse alte băuturi

1 ceasca Espresso (30 ml): 40-75 mg
1 ceasca Espresso decafeinizat (30 ml): 0-15 mg
1 ceasca Cappuccino (60-100 ml): 154 mg
1 cafea filtru (240 ml): 95-200 mg
1 cafea filtru decafeinizată (240 ml): 2-12 mg
1 cana ceai negru (240 ml): 14-61 mg
1 cana ceai negru decafeinizat (240 ml): 0-12 mg
1 cana ceai verde (240 ml): 24-40 mg
1 ceașcă ciocolată caldă (235 ml): 5-8 mg
2-3 tablete de ciocolată (20 g) – 12 mg

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: