Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când pică Buna Vestire in 2024. Ce trebuie să facă toți credincioșii în acea zi

Când pică Buna Vestire in 2024. Ce trebuie să facă toți credincioșii în acea zi

În calendarul creștin-ortodox, una dintre cele mai importante sărbători religioase este Buna Vestire, cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenia. Această sărbătoare are o semnificație profundă și este marcată de credincioși cu solemnitate și reculegere.

Despre data la care cade Buna Vestire în 2024, semnificația acestei sărbători, precum și tradițiile asociate. Buna Vestire este o sărbătoare cu o semnificație spirituală profundă, care aduce împreună credincioșii pentru a marca momentul în care planul mântuirii a început să se desfășoare.

Data și semnificația

În anul 2024, Buna Vestire este sărbătorită de către creștin-ortodocși astfel:

Înainte – prăznuirea Bunei Vestiri: 24 martie

Buna Vestire: 25 martie

Aceste două zile marchează pregătirea și celebrarea propriu-zisă a evenimentului în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Iisus Hristos. Buna Vestire amintește de momentul unic în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a adus vestea Mariei că va naște Fiul lui Dumnezeu. Conform tradiției creștine, acest eveniment marchează începutul marelui mister al Întrupării, când Dumnezeu a coborât în lume ca să Se împărtășească cu oamenii.

Tradițiile și obiceiurile

Dezlegare la pește: Chiar dacă Buna Vestire pică în timpul Postului Mare, creștinii ortodocși sunt dezlegați la pește în această zi. Este o excepție de la regulă și marchează importanța acestei sărbători în calendarul liturgic.

Ziua cucului: În popor, Buna Vestire mai este cunoscută și ca „ziua cucului”. Acest nume provine de la faptul că, conform tradiției, cucul își face auzit cântecul pentru prima dată în an, anunțând venirea primăverii. Localnicii, în special cei de la sate, au obiceiul de a număra de câte ori cucul își cântă numele, crezând că acest lucru le va dezvălui câți ani mai au de trăit.

Slujba specială: Sfânta Liturghie a Bunei Vestiri este singura slujbă euharistică a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare. Această slujbă aduce credincioșii împreună pentru a celebra momentul miraculos al anunțării.

Interdicțiile și superstițiile

Evitarea dormitului excesiv: Se spune că dormitul prea mult în ziua de Buna Vestire poate atrage somnolența și lenea pentru tot restul anului. Este recomandat să ne trezim devreme și să fim energici pentru a marca această zi specială în mod corespunzător.

Evitarea căutării păsărilor de ouă: Tradiția spune că în această zi gospodinele nu ar trebui să caute păsările de ouă și nici să le pună cloșcă, deoarece se crede că ouăle nu vor fi binecuvântate și puii se vor naște cu probleme de sănătate.

Evitarea certurilor: Se spune că atmosfera din sate ar trebui să fie una de voie bună în ziua de Buna Vestire. De aceea, se consideră nefast să te cerți în această zi, deoarece acest lucru ar putea atrage conflicte și neînțelegeri pe tot parcursul anului.

Interdicția aruncării mămăligii în apă: Potrivit superstițiilor populare, pescarii nu ar trebui să arunce mămăliga în apă în ziua de Buna Vestire, deoarece se crede că acest gest ar putea duce la moartea tuturor peștilor din zonă.

O altă credință populară este aceea că starea vremii din ziua de Buna Vestire ar putea prezice cum va fi vremea în ziua de Paște. Astfel, o zi frumoasă și senină pe 25 martie ar putea însemna că și Paștele va fi la fel de însorit și plăcut.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: