Redactia.ro
Home » Știri » Când pică Înălțarea Domnului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

Când pică Înălțarea Domnului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

Când pică Înălțarea Domnului

Când pică Înălțarea Domnului. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine ale anului. Biserica Ortodoxă sărbătoreste Înălțarea Domnului la 40 de zile după Înviere. Această zi este considerată una dintre cele mai important sărbători creștine.

Când pică Înălțarea Domnului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești

Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Înviere. Se spune că Înălțirea Domnului și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace. Toți românii vor avea liber de Rusalii, pe 12 și 13 iunie, încă Sărbătoarea Înălțării Domnului nu face parte din categoria zilelor libere. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Această sărbătoare nu are o dată fixă, iar în acest an pică pe 2 iunie. Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie.

Potrivit credincioșilor, Înălțarea Domnului se mai numește în popor și Ispas, iar această denumire vine de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. Oamenii și animalele se lovesc cu leuștean în această zi, pentru a alunga spiritele rele. Începând cu această dată, salutul credincioșilor devine „Hristos s-a înălţat! – Adevarat s-a înălţat!”.

Rugăciunea pe care să o spui de Înălțarea Domnului

Într-o asemenea zi, cu încărcătură emoționată, creștinii ortdocși trebuie să rostească o rugăciune care le va aduce multă liniște în casă, succes pe toate planurile, sănătate, dar și belșug.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când, dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

Etichete: