Redactia.ro
Home » Stil de viață » Când se plantează legumele, în funcție de fiecare lună din calendar

Când se plantează legumele, în funcție de fiecare lună din calendar

Pentru a ne bucura din plin de o mică grădină, deci de legume proaspete și de calitate, este necesar să cunoaștem care este perioada de semănat potrivită în funcție de fiecare lună din calendar.

Toți cei ce își doresc să se bucure din plin de grădina și munca în grădină și vă propunem un scurt calendar al lucrărilor pe care puteți să le faceți în grădină dar și a legumelor pe care urmează să le semănați, în fiecare lună.

Ce plantăm în luna Ianuarie

Luna ianuarie nu este o perioadă încărcată, când vine vorba de plantat. Este un moment bun pentru a ne gândi ce ne dorim să cultivăm, ca să facem planul grădinii. Se țineți cont de ce a mai fost cultivat anul trecut pe același teren. Este important să nu se cultive an de an aceleași plante, adică să existe o rotație a culturilor. Tot în ianuarie, se poate aplica îngrășăminte organice – cum este gunoiul de grajd sau mranița – pentru un sol mai bogat.

Ce plantăm în luna Februarie

Luna Februarie este momentul ideal pentru a procura semințele. Pentru cei care doresc propriile răsaduri de legume și flori, este bine de știut că în februarie începe semănatul la legumele care răsar mai greu sau care au o perioadă mai lungă de vegetație, cum ar fi cazul ardeilor, vinetelor și a țelinei. Tot în februarie, se pot semăna semințele de petunii, mușcate, crăițe, gura leului, dar și multe alte flori.

După data de 20 Februarie, în funcție de zonă, dacă nu s-a săpat solul din toamnă, acum este momentul cel mai bun.

După ce a fost afînat și mărunțit solul, poate începe semănatul pentru pătrunjel, mărar, leuștean, morcov, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac și salată. Pentru cei care își doresc o grădină mai mare în care să pună și cartofi, se pot pune cartofii la încolțit într-o cameră mai calduroasă.

Ce plantăm în luna Martie

În Martie, se continuă semănatul legumelor pe care nu ați reușit să le semănați în luna februarie. Mai exact, calendarul lucrărilor în grădină poate fi după cum urmează:
1-10 martie: pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, morcov, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână;
10-20 martie: pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, morcov, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată, măcriș;
20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, plantat soiuri de varză timpurie;
Tot în martie se poate face și semănatul și apoi repicatul răsadurilor în pahare sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii – tomate, ardei, vinete, alături de semănatul plantelor aromatice – busuioc, cimbru, oregano, dar și a florilor.

Înainte de a planta usturoi de iarnă, tratați-l cu acest amestesc pentru a nu se îmbolnăvi

Pentru a evita îmbolnăvirea plantelor și pentru a obține o recoltă sănătoasă și abundentă de usturoi de iarnă, există un instrument important pe care ar trebui să îl utilizați înainte de a începe să plantați semințele – tratarea cu un fungicid.

Fungicidele sunt substanțe chimice utilizate pentru a proteja plantele împotriva bolilor și ciupercilor care pot distruge culturile. Usturoiul de iarnă este predispus la anumite boli, cum ar fi putregaiul, mucegaiul și ruginirea, care pot afecta calitatea și cantitatea recoltei. De aceea, este important să se utilizeze un fungicid înainte de a planta semințele.

Există mai multe tipuri de fungicide disponibile în comerț, dar cel mai eficient pentru tratamentul usturoiului de iarnă este cel pe bază de cupru. Acest tip de fungicid este foarte eficient împotriva bolilor fungice și este mai sigur pentru mediu decât alte substanțe chimice. Cuprul este un oligoelement esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantelor și este folosit de mult timp ca fungicid în agricultură.

Pentru a trata usturoiul de iarnă cu un fungicid pe bază de cupru, trebuie să amestecați fungicidul cu apă și să aplicați soluția pe semințele de usturoi înainte de a le planta. Asigurați-vă că acoperiți fiecare bulgăre de usturoi în soluția de fungicid, astfel încât să fie protejat împotriva bolilor.

De asemenea, este important să țineți cont de regulile de siguranță în timpul tratării cu fungicid. Asigurați-vă că utilizați mănuși și ochelari de protecție și că respectați instrucțiunile de pe eticheta produsului.

Ce plantăm în luna Aprilie

În aprilie, se continuă semănatul în grădină a florilor și legumelor:
1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, mărar, soiuri de varză timpurie;
10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de semitimpurie, plantat roșii, praz, leuștean;
20-30 aprilie: sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză semitimpurie, plantat roșii, ardei, vinete.
Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot semăna în grădină: rădăcinoasele – morcovi, pătrunjel, păstârnac, în rânduri, distanță de 25 cm; salata, spanacul. Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;
De la mijlocul lunii aprilie începe: plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;
– semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;
– semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;
– se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;
– plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;
– semănatul porumbului dulce.
La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.

Ce plantăm în luna Mai

În luna Mai, se vor planta, după cum urmează:
1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;
20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.
Se mai poate planta varza timpurie, conopida, broccoli și castraveții – NUMAI dacă solul are suficientă umiditate sau grădina are un sistem de irigare, la o temperatură de 7-10◦C.
Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de 2 ori și să udați din 10 în 10 zile. Controlați mereu răsadurile pe măsură ce cresc și nu ezitați să folosiți insecticide dacă vor apărea dăunători sau boli.

Ce plantăm în luna Iunie

În luna Iunie, se vor planta, după cum urmează:
1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;
10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;
20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.
Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, ardei și vinete.
Pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic plantează conopida, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.
Atenție! Puteți să folosiți culturile succesive pe parcele eliberate după ceapa verde, salată, spanac, mazăre și gulioare. În vederea înființării culturilor duble trebuie să curățați terenul de resturile vegetale, săpați și nivelați pământul. Puteția cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveti de toamnă.
Este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii.

Ce plantăm în luna Iulie

În luna Iulie, se vor planta, după cum urmează:
1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;
10-20 iulie: sfecla roșie, castraveți, fasole verde, mărar;
20-30 iulie: ridichi de iarnă, spanac, mărar.
Atenție! Roșiile care încep să se măneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate.

Ce plantăm în luna August

În luna August, se vor planta, după cum urmează:
1-10 august: ridichi de iarnă, spanac, mărar;
10-20 august: spanac, măcriș;
20-30 august: ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanac, măcriș.
Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel, pentru primăvară.

Ce plantăm în luna Septembrie

În luna Septembrie, se vor face lucrările, după cum urmează:
1-10 septembrie: ceapă verde de iarnă, salata care iernează, măcriș;
10-20 septembrie: spanac, măcriș;
20-30 septembrie: spanac;
Septembrie este luna în care, dacă pământul este eliberat de resturile vegetale și pregătit, se va începe plantatul bulbilor de toamnă : zambile, lalele, brândușe, ghiocei, fritilaria, iriși, anemone etc.
Tot în septembrie, este momentul strângerii semințelor pentru primăvară!
La roșii, se aleg fructele mari, sănătoase, coapte bine. Roșiile se zdrobesc bine, se pun în vase cu apă, unde se spală bine.
După spălare, se îndepărtează de pe semințe resturile de pulpă și se lasă apa să se liniștească. Semințele bune se lasă la fund, în timp ce semințele seci vor pluti la suprafață.
Pentru ca semințele să nu rămână lipite unele de altele, adaugați în apă o lingură de bicarbonat.

Ce plantăm în luna Octombrie

În luna Octombrie, se vor planta, după cum urmează:
1-10 octombrie: spanac pentru producția timpurie de primăvară;
Nu uitați! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul să cultivați ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salată, spanac, lobodă, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase!
– se scot cartofii de toamnă;
– morcovii, pătrunjelul, păstârnacul se scot pe timp uscat, se zvântă, se curăță de frunze și se depozitează în pivniță;
– se recoltează ultimii ardei, care au devenit dulci si cărnoși;
– roșiile necoapte se pot recolta și se depozitează într-o încăpere întunecoasă, unde se coc;
– se recoltează varza și se pune la murat;
– se recoltează vinetele, ardeii, guliile, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, țelina;
– se recoltează gogonelele, care pot fi puse la murat.
– se curăță terenul de resturile vegetale și se pregătește terenul în vederea fertilizării;
– se sapă terenul, pe masura ce s-au recoltat ultimele legume;
Se plantează răsadul de salată pentru primăvară; se seamănă morcovii, pătrunjelul, mazărea, ceapa și usturoiul pentru recoltele timpurii de anul viitor;
– se continuă plantatul bulbilor de toamnă;
– se mai pot aduna semințele de ceapă și lobodă.

Ce plantăm în luna Noiembrie

În luna Noiembrie, se vor face lucrări, după cum urmează:
– pe măsură ce gogoșarii se coc, sunt culeși și puși la borcan;
– sfecla roșie mai poate fi recoltată, curățată de frunze și depozitată;
– zarzavaturile vor fi recoltate după 1 noiembrie, după căderea brumei;
– se recoltează varza;
– dacă pământul nu este înghețat încă se mai pot planta bulbii de toamnă.

Ce plantăm în luna Decembrie

De regulă, în luna decembrie, nu se vor face lucrări de întreținere în grădină, date fiind condițiile meteo specifice sezonului rece.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: