Redactia.ro
Home » Știri » Când se va retrage Rusia din INF şi ce implicaţii va avea acest lucru

Când se va retrage Rusia din INF şi ce implicaţii va avea acest lucru

Când se va retrage Rusia din INF şi ce implicaţii va avea acest lucru

Rusia urmează să se retragă din INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare) în următoarele şase luni, a anunţat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Decizia Federaţiei Ruse vine ca urmare a deciziei SUA de a se retrage din acest tratat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia şi-a suspendat participarea la acest tratat, încheiat între SUA şi Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage din acesta după şase luni, exceptând situaţia în care Moscova va înceta să încalce prevederile pactului din 1987.

Moscova neagă că ar încălca prevederile Tratatului INF.

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui SUA, Donald Trump, cu privire la posibilitatea de a încheia un nou Tratat INF, Serghei Lavrov a declarat că partea rusă şi-a spus deja opinia referitor la acuzaţiile americane, iar în ceea ce priveşte viitoare negocieri asupra tratatului sau asupra altui subiect care se referă la stabilitatea strategică şi controlul asupra armelor partea rusă a avut deja suficiente iniţiative.

„În condiţiile în care nu a urmat nicio reacţie” (din partea SUA), preşedintele Vladimir Putin i-a ordonat lui (Serghei Lavrov) şi ministrului rus al apărării Serghei Şoigu „să nu mai abordeze aceste subiecte şi să aştepte liniştit până când partenerii noştri occidentali se vor maturiza suficient pentru a reacţiona la propunerile noastre transmise demult”, a declarat Lavrov, citat de TASS.

Potrivit agenţiei de presă ruse, Donald Trump a declarat că SUA sunt gata să ia în calcul posibilitatea încheierii unui nou Tratat INF, cu condiţia extinderii participanţilor, inclusiv prin ralierea Chinei.

Lavrov: Retragerea Rusiei din INF nu înseamnă începutul unui nou război rece

Serghei Lavrov a dat asigurări că suspendarea tratatului INF nu înseamnă începutul unui nou Război Rece între SUA şi Federaţia Rusă.

Diplomatul rus a adăugat că Moscova nu intenţionează să participe la o cursă a înarmărilor „care a caracterizat războiul rece”, dar va „reacţiona la ameninţările” care ar putea apărea în urma ieşirii SUA din INF „prin metode tehnico-militare”.

Cu toate acestea, oficialul rus a subliniat că Rusia nu închide uşa negocierilor viitoare şi că toate iniţiativele din domeniul controlului armelor „se află încă pe masă”.

„Dar nu vom alerga după partenerii noştri occidentali, pentru a le reaminti”, a ţinut el să precizeze.

La 1 februarie, SUA au anunţat retragerea unilaterală din INF, reproşând Rusiei că încalcă acest acord încheiat în 1987, iar Rusia a răspuns la 2 februarie, adoptând o decizie similară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: