Redactia.ro
Home » Știri » Când ți se prescrie, de fapt, datoria către stat! Cum scapi legal de executori

Când ți se prescrie, de fapt, datoria către stat! Cum scapi legal de executori

executarea silită

Americanii au o vorbă: nimeni nu scapă de moarte şi ANAF. Sună cinic, dar datoriile către stat ne pot urmări o lungă perioadă din viaţă. Fiecare contribuabil are obligația de a-și plăti datoriile către stat.

Există, însă, situaţii în care restanţele financiare către stat pot deveni nule, sau, mai exact statul, prin instituția ANAF, nu mai poate obliga un datornic să plătească sumele respective. Acest termen se numește prescripție, și intră în vigoare în anumite condiții strice, conform procedurilor fiscale existente în România.

Datoriile se prescriu în 5 şi, respectiv, în 3 ani

Termenele de prescripţie ale datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. Atunci când este vorba de stat, datoriile se prescriu în termen de 5 ani, în timp ce, în cazul oricaror alte datorii, termenul de prescripţie este de 3 ani.

Prescripția începe de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Pentru ca prescripția să se realizeze, este necesar ca statul, prin intermediul Administrației Financiare, să nu emită noi notificări care să prelungească, cu alți cinci ani, termenul de prescripție.

Asemenea prescrierii datoriilor, tot în cinci ani se prescrie și dreptul statului de a executa societatea pentru neplata la termen scadent a obligaţiilor fiscale declarate.

Termen curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept”, conform articolului 131 din Codul de Procedură Fiscală.

Somat de ANAF să plătească 3 lei

Un bărbat din Cluj a fost somat de ANAF să plătească o datorie de 3 lei. În condițiile în care nu va achita suma restantă, există posibilitatea să i se blocheze conturile.

Pe rețelele de socializare, clujeanul a făcut publică situația și a explicat faptul că sumele pentru recuperare sunt mai mari decât banii pe care îi datorează.

”BINEEE ANAF!! 3 lei datorie! I-a costat mai mult recomandata! Mă costă mai mult transferul bancar! Nu plătești… îți blochează conturile și plătești 30 ron pentru fiecare deblocare la bancă… Unde sunt marii corupți, că proștii suntem noi și incompetenții ei?”, este mesajul notat de bărbatul din Cluj, pe internet.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: