Redactia.ro
Home » Știri » Când trecem la ora de iarnă 2023 și cum ne este afectat organismul de această schimbare

Când trecem la ora de iarnă 2023 și cum ne este afectat organismul de această schimbare

ceas

Se apropie momentul așteptat de mulți români când se trece la ora de iarnă. Începând din acest weekend, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vom face un mic salt în timp și vom ajusta ceasurile cu o oră înapoi, trecând de la ora de vară la cea standard.

Când trecem la ora de iarnă 2023 și cum ne este afectat organismul de această schimbare

Această schimbare anuală a orei are loc în ultimul weekend din octombrie, conform legislației europene, și are ca principal obiectiv economisirea de energie electrică și adaptarea la schimbările naturale ale luminii solare pe parcursul zilei. În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, se va face trecerea la ora de iarnă în 2023, astfel că oamenii trebuie să-şi regleze ceasurile şi să le dea cu o oră înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Sistemul de schimbare a orei între sezonul de iarnă și cel de vară constă în reglarea ceasurilor cu o oră în ambele direcții, primăvara și toamna, pentru a optimiza utilizarea luminii naturale. Ora de iarnă marchează momentul când ceasurile sunt date înapoi, iar România revine la ora Europei de Est, UTC+2. Practic, trecerea la ora de iarnă echivalează cu revenirea la ora standard, iar efectul este că avem o oră în plus de somn, ceea ce poate fi considerat un avantaj.

Istoria trecerii la ora de iarnă. Modificarea datează de peste un secol în urmă

Mecanismul bine-cunoscut de ajustare a orei, aplicat atât în primăvară, cât și toamna, are o istorie de peste un secol și este adoptat de peste 70 de țări din întreaga lume. Cu toate acestea, nu toate statele urmează aceleași perioade sau reguli pentru schimbarea orei.

Schimbarea orei, cunoscută sub numele de ora de vară, a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de către mai multe țări europene. Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară în 1916, aplicând-o între 30 aprilie și 1 octombrie. Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia și Suedia au urmat exemplul germanilor. În Statele Unite, ora de vară a fost introdusă la 31 martie 1918, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost folosită între 3 februarie 1942 și 30 septembrie 1945.

În România, ora de vară a fost adoptată pentru prima dată în 1932, funcționând anual până în 1939. Apoi, între 1 aprilie 1940, la ora 0:00, și 2 noiembrie 1942, la ora 3:00, ora de vară a fost în vigoare permanent. Ulterior, în 1943, România a renunțat la ora de vară. Abia în regimul lui Ceaușescu, ora de vară a fost reintrodusă în 1979.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: