Redactia.ro
Home » Știri » Când vine căldura în România. Anunțul de ultimă oră făcut de ANM

Când vine căldura în România. Anunțul de ultimă oră făcut de ANM

Când vine căldura în România

Meteorologul ANM, Alina Şerban, a prezentat recent, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, o prognoza meteo detaliată, bazată pe cele mai recente hărți meteorologice. Această actualizare aduce în atenție influența persistentă a unei mase de aer rece asupra României, care afectează mai ales jumătatea estică a țării, inclusiv regiuni precum Moldova, Dobrogea, Muntenia, majoritatea Transilvaniei și estul Olteniei.

Temperaturi scăzute în continuare

Conform prognozei, în aceste zone, temperaturile vor fi mai scăzute decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. Temperaturile maxime vor varia, în general, între 13-14 grade Celsius și pot ajunge până la 17-19 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime se vor situa aproape de pragul înghețului, coborând până la 0 sau -1 grad Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei. În restul acestor regiuni, temperaturile nocturne vor atinge valori de 5-7 grade Celsius.

Pe de altă parte, în jumătatea de vest a teritoriului României, condițiile meteorologice se vor apropia mai mult de normalul climatic al perioadei, cu temperaturi maxime ce pot atinge 20 de grade Celsius și chiar peste, ajungând până la 23-24 de grade Celsius. Minimele nocturne în aceste regiuni vor fi de aproximativ 10-12 grade Celsius.

Acest context termic va caracteriza vremea pentru aproape toată săptămâna, cu variații foarte mici de la o zi la alta și de la o regiune la alta. Din punct de vedere al precipitațiilor, se așteaptă ploi pe arii restrânse, mai ales în zonele deluroase și montane, cu o concentrare mai mare în Carpații Meridionali. În restul țării, ploile vor fi izolate și pot include descărcări electrice.

Alina Şerban a subliniat că aceste temperaturi și cantități de precipitații sunt susceptibile de a fluctua de la o săptămână la alta. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a furnizat estimări și pentru intervalul 13 mai – 10 iunie, indicând că mediile valorilor termice vor fi sub cele obișnuite pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, mai ales în regiunile estice și sud-estice.

Precipitații puține

În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor, dar în mod particular în cele nordice, centrale, estice și local în cele sudice.

Analizând săptămânal, pentru intervalul 20 – 27 mai, temperatura medie a aerului se va situa în jurul valorilor specifice pentru această perioadă la nivel național, în timp ce cantitățile de precipitații se vor situa peste cele normale în vestul și sud-vestul teritoriului, fiind în general apropiate de mediile multianuale în restul țării.

Când revine căldura

Pentru săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale în toată țara, iar cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare local în estul și sudul țării.

În final, pentru săptămâna 3 – 10 iunie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivel național, în timp ce regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Aceste prognoze sunt vitale pentru planificarea activităților zilnice și pentru gestionarea eficientă a resurselor, mai ales în sectoarele agricole și de construcții, care sunt deosebit de sensibile la variațiile meteorologice.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: