Redactia.ro
Home » Știri » Când vom renunța la purtarea măștii în aer liber? Alexandru Rafila oferă explicații

Când vom renunța la purtarea măștii în aer liber? Alexandru Rafila oferă explicații

Cand nu vom mai purta masca de protectie

Tot mai mulți români se întreabă când am putea renunța la purtarea măștii de protecție, în aer liber. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, vine cu precizări în acest sens.

Când vom renunța la purtarea măștii în aer liber? Alexandru Rafila oferă explicații

Purtarea măștii și în aer liber este obligatorie de ceva vreme, iar românii se întreabă cât mai este nevoie să respecte această regulă. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și deputat PSD, explică faptul că totul ține de procentul de vaccinare și micșorarea numărului de îmbolnăviri, potrivit România TV.

„În aer liber o să putem să renunţăm la mască atunci când o să avem puţine cazuri iar transmiterea comunitară va fi puţin probabilă, şi o să avem doar o transmitere sporadică. Adică riscul de a te îmbolnăvi atunci când eşti în aer liber se reduce pentru că persoanele infectate sunt extrem de puţine în comunitate. Acesta este momentul. Campania de vaccinare ar fi una dintre condiţii”, a explicat profesorul Alexandru Rafila într-o intervenţie la România TV.

Și cum campania de vaccinare nu este una tocmai eficientă în țară, Alexandru Rafila a oferit explicații și din acest punct de vedere. El crede că lipsa eficienței campaniei de imunizare este din cauza dezinteresului oamenilor și lipsa unei campanii mai explicite pentru fiecare categorie de populație.

„Nu cred că e o problemă de organizare ci e legată de interes şi de lipsa unei campanii ţintite de informare la fiecare categorie de populaţie”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Când se vor putea relua spectacolele

În ceea ce privește organizarea spectacolelor culturale, social-democratul spune că acestea nu ar putea reluate în perioada ce urmează. Totodată, Alexandru Rafila a mai punctat faptul că și alte țări europene se confruntă cu aceeași problemă și că se caută soluții de precauție.

”Nu cred că e vorba de perioada imediat următoare. Avem acel paradox în care numărul de cazuri raportate zilnic e tot mai mic şi numărul din spitale e tot mai mare. Mă aştept să intrăm pe trendul descendent al spitalizării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în luna mai. Dacă se va înregistra o scădere constantă şi lucrul ăsta va fi dublat şi de un număr mare de persoane care se vaccinează măcar cu o singură doză până în luna iunie, atunci putem să punem în discuţie astfel de variante. Trebuie întotdeauna precauţie. Trebuie să existe o discuţie. Toate ţările din UE au astfel de proiecţii, scenarii pentru reluarea activităţilor culturale”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Autoritățile au început să organizeze în țară maratoane de vaccinare pentru a crește numărul persoanelor imunizate. Primul maraton a avut în acest weekend la Timișoara, unde s-au vaccinat 300 de persoane. În perioada 7-9 mai va începe un astfel de maraton și în Capitală, organizat la Biblioteca Națională și la Sala Palatului. Pfizer va fi serul administrat, iar oamenii nu vor avea nevoie de programare, ci doar de buletin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: