Redactia.ro
Home » Știri » Capitala este sub alertă de COD GALBEN! Vijeliile lovesc Bucureștiul

Capitala este sub alertă de COD GALBEN! Vijeliile lovesc Bucureștiul

Cod galben Romania

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ploi torențiale, intensificări ale vântului, descărcări electrice și grindină, valabil pentru București și județul Ilfov. Atenționarea este valabilă în perioada 3 iunie 2024, ora 12:00 – 4 iunie 2024, ora 03:00. În acest interval, se așteaptă fenomene meteorologice severe care pot cauza disconfort și pagube materiale.

Cod galben pentru București și Ilfov

Meteorologii au avertizat că în intervalul menționat se vor înregistra intensificări ale vântului, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp, iar izolat, acestea pot depăși 30-40 l/mp. ANM a subliniat că aceste fenomene meteo pot provoca probleme de infrastructură și pot crea dificultăți în trafic.

În plus, meteorologii au emis două alerte de ploi torențiale pentru cea mai mare parte a țării. În orele următoare, se așteaptă vijelii, grindină de mari dimensiuni și ploi abundente, care vor aduce precipitații semnificative într-un interval scurt de timp. Aceste condiții meteo severe necesită atenție sporită din partea populației și autorităților locale.

Inundații devastatoare în Germania și Spania

În Germania, inundațiile au provocat dezastru în mai multe regiuni. Barajele mai multor râuri au cedat, ceea ce a dus la evacuarea a sute de oameni cu ajutorul elicopterelor. Din păcate, un pompier și-a pierdut viața în timpul operațiunilor de salvare, iar un altul este dat dispărut. Situația este deosebit de gravă și în Stuttgart, unde valurile de apă au spart un panou anti-zgomot de pe o autostradă, inundând complet drumul până seara.

Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Germania, în special în Landul Bavaria. Cetățenii sunt sfătuiți să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților locale pentru a se proteja.

Vremea severă a afectat și Spania, unde Catalonia a fost lovită de furtuni intense. În regiunea Maresme, străzile au fost acoperite de apă, iar furtuna a adus aproape 30 de litri de apă în puțin peste 30 de minute. Traficul a fost paralizat, iar mai multe mașini au fost luate de apă. Supermarketurile din Barcelona au fost și ele inundate, complicând și mai mult situația localnicilor.

Incidente dramatice în Cehia și Ucraina

În Cehia, un eveniment de Ziua Copilului s-a transformat într-o tragedie după ce 18 persoane, inclusiv un copil, au fost rănite de un fulger într-un parc. Toți răniții au ajuns la spital și, din fericire, au scăpat cu viață. Acest incident subliniază pericolele asociate fenomenelor meteo extreme și necesitatea măsurilor de precauție.

În capitala Ucrainei, Kiev, grindina de mari dimensiuni a acoperit străzile într-un strat alb într-un interval de câteva minute. Evenimentul a fost spectaculos, dar a cauzat și daune materiale considerabile. Aceste fenomene extreme au devenit din ce în ce mai frecvente, reflectând schimbările climatice globale și impactul acestora asupra comunităților urbane.

Recomandări pentru populație

ANM recomandă populației din București și Ilfov să fie vigilentă și să ia măsuri de precauție pe durata codului galben. Este important să se evite deplasările neesențiale în perioadele de vârf ale fenomenelor meteo severe și să se protejeze locuințele împotriva posibilelor inundații. De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să conducă cu prudență și să evite zonele inundabile.

Pentru a minimiza riscurile, autoritățile locale sunt pregătite să intervină în caz de urgență și să ofere suport populației afectate. Colaborarea dintre cetățeni și autorități este esențială pentru a face față acestor condiții meteo extreme și pentru a asigura siguranța comunităților.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: