Redactia.ro
Home » Știri » Care este cea mai înaltă clădire din lume și cât a costat construcția ei. FOTO

Care este cea mai înaltă clădire din lume și cât a costat construcția ei. FOTO

GALERIE FOTO (2) burj khalifa

Te-ai întrebat vreodată care este cea mai mare clădire din lume? Iată că acum avem răspunsul pentru tine! Află din articol care este cea mai înaltă clădire din lume.

Cea mai înaltă clădire din lume. Cât a costat

Cea mai înaltă clădire din lume este Burj Khalifa (Dubai, Emiratele Arabe Unite). Această clădire are 828 de metri și așa a obținut statutul de cea mai înaltă clădire din lume. Aceasta este cu 200 de metri mai mare decât orice altă clădire din lume. Construirea acestuia a costat nu mai puțin de 1,5 miliarde de dolari.

Are 163 de etaje, iar pe unul dintre ele se află chiar un hotel Armani. Există chiar și apartamente și suite rezidențiale.

Etajul 148 este probabil cel mai interesant pentru turiști, pentru că aceasta are un turn de observație. Etajele 156-159 sunt dedicate sistemelor de telecomunicaţii. Construcția a duart cinci ani.

Care este cea mai înaltă clădire din lume și cât a costat construcția ei. FOTO
Care este cea mai înaltă clădire din lume și cât a costat construcția ei. FOTO

Ce recorduri a bătut Burj Khalifa. Sunt numeroase

Sunt mai multe recorduri pe care le-a bătut Burj Khalifa, iată doar câteva dintre acestea:

Cea mai înaltă structură independentă din lume, inclusiv antena sa

Cea mai înaltă punte de observare din lume: Punctul de observare public de la nivelul 124, care oferă vederi uimitoare, se află la o înălțime de 555 metri.

Cea mai mare și mai înaltă fațadă iluminată cu LED din lume

Cel mai înalt etaj ocupat din lume: nivelul 160 are 535 de metri în aer.

Acum, arabii vor să își întreacă propria construcție și propriul record, deoarece ei vor să construiască o altă construcție care să bată un nou record mondial. Este vorba despre Dubai Creek, o construcție ce vrea să o întreacă pe cea a Burj Khalifa, care a fost construit în anul 2010.

De altfel, oamenii au fost mereu fascinați de zgârie-nori și de înâlțimea amețitoare a norilor. Iată ce declara un profesor special în acest domeniu, în urmă cu ceva timp:

„Fie că e vorba despre Icar sau de Frații Wright, noi (oamenii) ne-am dorit mereu să pierdem legătura cu gravitația. Zgârie norii ne permit să zburăm pentru scurt timp”, a declarat Valery Augustin, profesor la Facultatea de Arhitectură a Universității Southern California.