Redactia.ro
Home » Știri » Care este pluralul cuvântului „foame”. Întrebarea care a stârnit o mulțime de controverse

Care este pluralul cuvântului „foame”. Întrebarea care a stârnit o mulțime de controverse

Foamea este o senzație pe care cu toții o cunoaștem și o experimentăm măcar o dată în viață. Totuși, când vine vorba despre declinarea acestui cuvânt, pot apărea unele dificultăți.

Care este forma corectă pentru pluralul cuvântului „foame” și cum se folosește atunci când este articulat sau când i se schimbă cazul? În limba română, există multe cuvinte care pot crea confuzie atunci când trebuie declinate, și cuvântul „foame” face parte din această categorie.

Care este pluralul cuvântului „foame”

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), „foamea” este definită ca o „stare funcțională periodică a organismului care se manifestă prin senzația nevoii de a mânca”. Acest cuvânt poate fi întâlnit și în anumite expresii și locuțiuni care amplifică ideea de foame, precum: „a muri de foame”, „foame de lup” sau „muritor de foame”.

Fiind un substantiv comun, majoritatea ar presupune că declinarea sa este simplă. Atunci când este articulat cu un articol hotărât, acesta primește un „a” la final, iar în cazul genitiv-dativ, forma corectă este „foamei”. Cu toate acestea, cuvântul „foame” poate deveni o problemă, în special atunci când încercăm să-l folosim la plural. Ca și alte cuvinte din limba română, acesta nu are o formă de plural. Astfel de cuvinte sunt denumite „defective de plural” și pot fi găsite în multe domenii.

Ce sunt substantivele defective de plural

În gramatica limbii române, există numeroase excepții în ceea ce privește anumite reguli. Numărul este o categorie care definește un substantiv, iar majoritatea cuvintelor au atât formă de singular, cât și de plural. Cu toate acestea, există excepții, și acestea sunt denumite substantive „defective de număr”.

În ceea ce privește cuvintele „defective de plural”, în afară de „foame”, există și alte exemple în categoria hranei, precum: mazăre, miere, lapte, unt, fasole, năut, smântână, drojdie, făină, brânză, etc. Astfel de cuvinte pot fi întâlnite și în alte domenii, precum: sport (tenis, fotbal, baschet, înot, handbal), substanțe chimice (oxigen, azot, hidrogen), materii de studiu (istorie, geografie, biologie), curente sau ideologii (romantism, iluminism), emoții (dragoste, ură), calități (cinste, curaj, onoare, bunătate).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: