Redactia.ro
Home » Stil de viață » Care este vârsta reală a unui câine. Câți ani are de fapt animalul tău de companie

Care este vârsta reală a unui câine. Câți ani are de fapt animalul tău de companie

De ce latră câinele tău atât de mult? Motivul real te va surprinde

Mulți s-au întrebat, probabil, cât reprezintă anii „câinești” în ani umani. Mai cu seamă că circulă încă din străbunici teoria potrivit căreia un an „câinesc” este echivalentul a șapte oameni umani. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea California, din Los Angeles, a făcut un studiu chiar pe baza acestei teorii. Iată ce au descoperit!

Care e vârsta reală a unui câine

Pentru cei curioși, teoria legată de 7 ani este falsă. Potrivit Press Association, studiul americanilor a scos la iveală că vârsta reală a unui câine nu se calculează în funcție de cea a oamenilor. Ci dimpotrivă. Cercetătorii au aflat că există exemplare canine cu vârsta de doar doi ani care sunt deja animale de vârstă mijlocie. Totuși, partea bună este că patrupezii au tendința de a îmbătrâni mai lent în cea de-a doua parte a vieții lor.

Aparent, când un câine are 3 ani, el se apropie, de fapt, de 50 de ani! La această concluzie s-a ajuns după ce cercetătorii americani au efectuat un studio pe ADN-ul a 104 câini, din rasa Labrador, cu vârste între patru săptămâni și 16 ani.

Câți ani are de fapt animalul tău de companie

Potrivit oamenilor de știință, ADN-ul conține marker care se modifică odată cu trecerea timpului. Practic, maturizarea celulelor le permite cercetătorilor să afle vârsta biologică a animalelor.

Astfel, un câine de doi ani prezintă ADN-ul echivalent cu cel al oamenilor în vârstă de 40 de ani, și nu 14, așa cum ar sugera teoria cu „anii câinești”.

Totuși, procedeul de îmbătrânire este mai lent în cea de-a doua parte a vieții lor. Astfel, un Labrador de 10 ani prezintă echivalentul vârstei umane de 68 de ani. La baza acestui calcul stă ipoteza conform căreia un câine trăiește până la vârsta de 10 ani, în timp ce oamenii trăiesc până la 70 de ani.

„Speranţa de viaţă estimată a câinilor din specia labrador retriever, 12 ani, este astfel transpusă în mod corect în speranţa generală de viaţă a oamenilor, 70 de ani”, au declarat autorii studiului.

Cât despre cățelușii în vârstă de opt săptămâni, ei ar avea undeva la echivalentul unui bebeluș de 9 luni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini