Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt cele mai periculoase locuri din România în care riști să fii mușcat de vipere. Tot ce trebuie să faci dacă ești atacat de șerpii veninosi

Care sunt cele mai periculoase locuri din România în care riști să fii mușcat de vipere. Tot ce trebuie să faci dacă ești atacat de șerpii veninosi

În România, singurele specii de șerpi veninoși sunt viperele. Acestea sunt reprezentate de mai multe specii, inclusiv vipera comună, vipera cu corn și diverse subspecii de vipere de stepă. Deși numărul acestor reptile poate părea alarmant, atacurile sunt rare și de obicei provocate doar atunci când viperele se simt amenințate.

Cea mai răspândită specie de viperă din România este vipera comună, cunoscută și sub numele de vipera cu cruce. Se estimează că aproximativ 30.000 de exemplare trăiesc în țară. Următoarele în ordine de răspândire sunt vipera de stepă și vipera cu corn. Dintre acestea, vipera cu corn este cea mai periculoasă și rară, fiind cunoscută pentru potențialul său letal.

Unde trăiesc cele mai multe vipere în România

Vipera comună preferă marginea pădurilor de foioase, poienile însorite și interiorul pădurilor unde se ascunde în covorul de frunze. De asemenea, poate fi găsită sub stânci sau în crăpăturile acestora. Vipera cu corn, pe de altă parte, trăiește în Muntii Banatului, Muntii Retezat, Valea Cernei și Valea Nerei. Aceasta preferă zonele stâncoase, dar poate fi găsită și lângă apă sau în pădurile de foioase.

Cunoscută și sub numele de vipera cu cruce, vipera neagră sau năpârca, vipera berus este mult mai răspândită și poate fi întâlnită chiar și în București.

În munții din România se găsesc două subspecii de vipere: Vipera ammodytes ammodytes și Vipera ammodytes montandoni. Prima subspecie trăiește în sud-vestul țării, în Munții Banatului și Olteniei, Țara Hațegului și sudul Munților Apuseni. Vipera ammodytes montandoni are un areal restrâns, fiind prezentă în câteva habitate din Dobrogea continentală.

Viperele sunt cel mai frecvent întâlnite în Mehedinți, Munții Cernei, județul Alba și Cheile Cibului din Munții Apuseni, care găzduiesc una dintre cele mai populate zone cu această specie. În județul Alba se află și o rezervație de vipere de fâneață, o specie care a fost pe cale de dispariție. În Hunedoara, viperele pot fi întâlnite în Masivul Retezat, Defileul Jiului și zona Cetății Deva.

În România sunt cunoscute 23 de specii de vipere

Vipera cu corn, cea mai mare dintre ele, și vipera neagră (sau vipera de munte), întâlnită rar în Munții Carpați, sunt printre cele mai notabile. Vipera de stepă este întâlnită în Dobrogea, Delta Dunării și sesurile din Moldova.

Vipera ammodytes este cea mai mare viperă din România, putând ajunge până la 90 de centimetri lungime. Masculii sunt mai mari și mai agresivi decât femelele. Aceasta trăiește în habitate stâncoase, pe malurile apelor și în pădurile de foioase, până la altitudinea de 2000 de metri. Este sensibilă la frig și se ascunde la umbră în zilele calde de vară.

Pentru cei care se aventurează în zone cu vipere, măsurile de siguranță sunt esențiale. Excursioniștii ar trebui să rămână pe poteci, să evite iarba înaltă și să folosească un băț pentru a agita vegetația înainte de a trece prin fâneață. Viperele simt foarte bine vibrațiile din sol și, de obicei, pleacă atunci când simt prezența umană.

Soluții rapide în cazul mușcăturii de viperă

Dacă sunteți mușcat de o viperă, sunați imediat la Salvamont și la 112. Este esențial ca victima să fie imobilizată și să rămână cât mai nemișcată posibil. Hidratarea este importantă, dar nu se recomandă utilizarea garoului, aspirarea veninului sau aplicarea gheții pe rană. Serul antiviperin este eficient dacă este administrat în primele cinci ore de la mușcătură.

Simptomele veninului includ durere intensă, umflături, greață, vărsături, sete acută, transpirații reci și accelerarea pulsului și a respirației. Riscurile de deces sunt rare, deoarece multe mușcături nu injectează venin. Totuși, victima trebuie dusă cât mai repede la un medic pentru tratament adecvat.

În cazul unei mușcături de viperă, primul ajutor și îngrijirile medicale rapide sunt cruciale. Păstrați victima calmă și nemișcată pentru a încetini răspândirea veninului în organism. Evitați orice măsuri tradiționale sau neavizate, cum ar fi tăierea rănii sau încercarea de a extrage veninul prin supt. Aceste metode pot agrava situația și pot provoca infecții.

Administrați apă și asigurați-vă că victima respiră corect. Dacă serul antiviperin este disponibil și există personal calificat, acesta poate fi administrat pentru a neutraliza veninul. Cu toate acestea, tratamentul de urgență într-o unitate medicală este esențial pentru a monitoriza și gestiona simptomele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: