Redactia.ro
Home » Știri » Care sunt pensionarii care ar putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită în Parlament

Care sunt pensionarii care ar putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită în Parlament

Guvernanții sunt așteptați să voteze proiectul propus de Partidul Național Liberal, un proiect care ar putea avea un impact financiar semnificativ asupra pensionarilor din România. Propunerea liberalilor, condusă de Florin Cîțu, vizează introducerea unei noi taxe pentru pensionarii cu venituri mai mari de 4.000 de lei. Conform acestei inițiative, aceștia ar urma să plătească o contribuție de 10% la Casa de Asigurări de Sănătate pentru suma care depășește pragul menționat.

Partidul Social Democrat a reacționat deja, exprimându-și dezacordul față de o astfel de măsură și anunțând că nu va susține proiectul în vot. În Comisia de Buget, proiectul a fost respins, având opoziția social-democraților.

Printre inițiatorii acestei măsuri se numără Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Virgil Guran, membri ai Partidului Național Liberal, care doresc impunerea unei taxe de 10% pentru pensionarii cu venituri mai mari de 4.000 de lei.

O astfel de măsură a fost aplicată anterior, dar a fost declarată neconstituțională, fiind introdusă printr-o ordonanță de urgență, nu prin lege. Liberalii doresc acum să reglementeze acest aspect prin lege, pentru a preveni eventuale contestații ulterioare pe teme de constituționalitate.

Anunțul ministrului

Marius Budai, fost ministru al Muncii, a precizat în cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3 CNN că PSD va vota împotriva acestei măsuri. El a subliniat că această taxă ar afecta pensionarii care nu au beneficiat de majorări în anul precedent.

În cazul în care proiectul ar fi adoptat, în situația unei pensii de 5.000 de lei, care este deja supusă unei taxe de 10%, adăugând noua taxă propusă de PNL, pensionarii ar primi aproximativ 4.600 de lei.

Marius Budai a atras atenția asupra similarității acestei măsuri cu logica aplicată în 2010, când nu s-au putut tăia pensiile din cauza neconstituționalității, așa că s-a introdus o măsură similară. De asemenea, a menționat lipsa de majorări în anul precedent, subliniind că această taxă ar fi o povară suplimentară pentru pensionari.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini