Redactia.ro
Home » Exclusiv » Cât costă 1 kilogram de pepene roșu vândut într-o piață, în 2022? Nu orice român își permite

Cât costă 1 kilogram de pepene roșu vândut într-o piață, în 2022? Nu orice român își permite

GALERIE FOTO (2)pret pepene rosu 2022

Pepenii de Dăbuleni întârzie să apară pe piețele din România în 2022, așa că românii se pot înfrupta cu pepene din import până atunci. Mai mici sau mai mari, pepenii verzi din Turcia par să fi acaparat piețele autohtone. Iată ce preț au per kilogram fructele aduse din străinătate!

Cât costă, de fapt, un kilogram de pepene roșu în piață

Pepenele e unul dintre fructele preferate ale românilor, așa că toți comercianții se luptă să aducă cât mai repede la tarabă acest produs. Însă cum producția autohtonă întârzie să apară, vânzătorii apelează la marfă din import. Turcia pare să fie țara din care mai toți cumpără pentru a vinde ulterior în România.

Așa se face că, în luna mai a anului 2022, un kilogram de pepene roșu este vândut cu 10 ron per kilogram. Un preț nu tocmai accesibil pentru românul de rând, dar nici atât de piperat încât să nu existe deloc cumpărători. De altfel, un comerciant dintr-o piață din București recunoaște că odată cu temperaturile ridicate cumpărătorii preferă să cumpere pepene din import în detrimentul altor fructe din sezon. Rămâne de văzut, însă, când anume vor apărea primii pepeni românești pe piață și care va fi prețul per kilogram.

Acesta este prețul practicat de comercianți în mai 2022

Beneficii pepene roșu

Ca orice alt fruct, pepene este plin de antioxidant, vitamina A și C. De asemenea, are un conținut scăzut de zahăr și aduce o mulțime de beneficii în organism. Cu toate acestea, doctorul Șerban Damian, medic nutriționist, atrage atenția asupra cantității de fruct consumat. El spune că un adult poate să consume maxim 500 de grame de fruct pe zi.

„Nu putem consuma oricât. Este un fruct cu un conținut mare de apă, așa că, din punct de vedere caloric, este mai slab decât alte fructe, nu mai este zahărul atât de concentrat, însă, de obicei, suntem tentați să mâncăm cantități destul de mari. Pentru un adult, cantitatea recomandată de fructe este undeva la 400- 500 de grame pe zi, cam atât ar trebui să consumăm. Este destul de ușor să ne înșelam și să consumăm cantități mai mari, ținând cont că este foarte gustos. Dacă reușim să ne oprim la mai mult de 100 de g, peste cantitatea recomandată, dar să reducem din alte surse, spre exemplu, să mâncăm mai puțină pâine în ziua respectivă sau să nu mai mâncăm garnitură la masă principală, reușim să menținem un echilibru care să nu afecteze greutatea. Însă nu trebuie să considerăm că este safe, pentru că este totuși o sursă importantă zahăr”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: