Redactia.ro
Home » Știri » Cât costă o înmormântare în România. Te costă o mică avere să faci totul ca la carte

Cât costă o înmormântare în România. Te costă o mică avere să faci totul ca la carte

Cât costă înmormântarea

Cu siguranță pierderea unei peroane apropiate este o durere pentru fiecare dintre noi. Tristul eveniment trebuie să se desfășoare după tradiția ortodoxă în doar 3 zile, iar pentru mulți dintre noi, un timp prea scurt pentru a ne jeli apropiatul.

Probabil ai găsit și tu în cutia poștală, și nu doar o dată, pliante cu oferte de la case funerare. Le-ai aruncat imediat pentru că nu vrei să te gândești că ți s-ar putea întâmpla prea curând să ai nevoie de serviciile lor. Dar totuși, ai citit de curiozitate să vezi care mai sunt serviciile și prețurile.

Dacă și tu te-ai gândit că prețurile lor sunt prea mari și vrei să te ocupi singur, iată cele mai importante lucruri și prețuri de știut care să te pregătească pentru nedoritul eveniment.

Cât costă o înmormântare în România. Locul de înhumare

Dacă defunctul nu are un loc pregătit, este important să ai pregătiți cel puțin 350 lei pentru un loc minim de 3,90 m2, concesionat pe o perioadă de 7 ani. Desigur, în funcție de cimitir, există posibilitatea de negociere, însă nu te aștepta să scadă prea mult din acest preț. Dacă dorești mai mult spațiu, prețul poate crește direct proporțional cu fiecare m2 în plus. Există și posibilitatea ca spațiul să fie concesionat pe o perioadă mai mare și, de asemenea, să fie reconcesionat către moștenitorii legali. Dar să nu ajungem așa departe.

Înainte să trecem la următorul punct, este important să știi că nu am terminat cu alocat banii aici. După ce te-ai asigurat că defunctul va avea un loc în cimitir, va trebui să te asiguri că vei plăti și o taxă de 5 lei / m2 în fiecare an.

Câți bani dai preotului la înmormântare. Ceilalți oameni importanți

Preotul

Trebuie să știi că preotul NU ARE VOIE să îți ceară bani pentru slujbele sau rugăciunile legate de înmormântare. Dacă va face acest lucru, riscă să își piardă parohia. Dacă totuși biserica unde ai decis să mergi pretinde bani pentru serviciile de înmormântare, conform declarațiilor BOR, sunt de fapt ajutoare OPȚIONALE pentru susținerea financiară a bisericii, pentru care trebuie să primești chitanță.

Groparul

Aici intervine diferența dintre sat și oraș. Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a angajat gropari care sunt salariați la stat. Așadar, dacă înmormântarea de care te ocupi este la oraș, nu este nevoie să scoți bani din buzunar pentru asta. În plus, față de anii trecuți, nu se mai percep taxe intermediare pentru drumul de la capelă la mormânt, camera mortuară, înhumat sau deshumat.

Dacă ajungem la sat, în schimb, groparii sunt de fapt oameni care lucrează cu ziua. Ei pot cere între 70 și 150 lei de persoană. Așadar, pentru patru gropari (pentru că este muncă grea) poți scoate din buzunar între 280 și 600 lei și ceva de mâncare, de băut sau de fumat.

Clopotarul și stegarul

Conform tradiției ortodoxe, vestea morții se împrăștie de la biserică. Clopotul va (ră)suna de mai multe ori câte 5 minute pe o perioadă începând cu vestea morții și până la pomana de 6 săptămâni. Ei bine, tot acest efort te va costa 50 lei. Omul care va purta steagul nu face muncă voluntară, decât dacă face parte din familie, ceea ce se întâmplă destul de rar, pentru că toți vor să își jelească defunctul. Așadar, stegarul te va costa între 20 și 50 lei, în funcție de cât de apropiat îți este. Pentru acești doi oameni prețul nu ține cont dacă înmormântarea are loc la sat sau la oraș.

Prețuri înmormântare. Cât costă sicriul

Trebuie să știi că prețul unui sicriu diferă în funcție de gusturile și preferințele tale, dacă defunctul nu a cerut ceva specific. Cel mai ieftin poate porni de la 400 de lei și poate fi de lemn de brad sau de fag. Este cel clasic și simplu. Unul de lux poate depăși 2000 lei (pentru cele de lemn de nuc sau de tei) și ajunge până la 7000 – 8000 lei (pentru cele de oțel).
Dacă înmormântarea are loc vara, poți să închiriezi pentru 24 ore un capac frigorific care costă aproximativ 150 – 200 lei.

Este bine de știut că în prețul sicrielor, de obicei, este inclus și prețul crucii, iar calitatea ei este direct proporțională cu calitatea sicriului.

Dacă optezi pentru cruce de marmură prețurile pornesc de la 700 lei pentru cele clasice și ajung la 2000 lei pentru cele cu modele sculptate. Cei mai mulți producători îți oferă transport gratuit (ce ușurare).

Pregătirea defunctului. Cât costă toaletarea, înhumarea, prețuri acte de înhumare

De cele mai multe ori, de toaletare se ocupă familia și / sau apropiații. Dacă nu este nimeni care să poată face acest lucru, casele funerare oferă pachete pentru achiziționarea sicriului, care includ și toaletarea, îmbălsămarea și actele de înhumare. Deductiv din prețul pachetului, acest serviciu poate costa separat aproximativ 500 lei. Desigur, dacă nu ai încredere în oameni străini, întotdeauna există oameni (pe care îi găsești prin recomandări de pe forumuri) care pot face acest lucru pentru aproape aceeași sumă de bani.

După curățare, trebuie să te asiguri că ai haine și încălțăminte noi pentru înmormântare. Tot conform tradiției, este bine ca mortul să ajungă pe cealaltă lume frumos îmbrăcat. Din nou, discutăm despre gusturile și preferințele tale, dar și de buget, dacă defunctul nu și-a pregătit nimic. În funcție de cât de bun negociator ești poți găsi haine și încălțăminte de la 300 lei, până la cât ești dispus tu să aloci.

Accesoriile cu care defunctul este îngropat diferă în funcție de zona geografică a țării, vârstă, sex și statut social. Asta, desigur, dacă vrei să ții cont de tradiție și să aloci un buget pentru fericirea defunctului în viața de apoi.

Pomana. Prețuri pentru pomana de înmormântare

Caracteristica înmormântărilor ortodoxe este oferirea de bunuri (haine, mâncare sau obiecte) apropiaților defunctului dar și străinilor, pentru ca aceștia să îl pomenească de bine.
Începând cu doliul pe care îl poată toți cei care vin să îl conducă pe defunct pe ultimul drum, până la prosoapele care se dau bărbaților să le prindă de braț și lumânările, prețul începe de la 100 lei și crește în funcție de numărul persoanelor.

De asemenea, tot direct proporțional este și raportul pentru pomană. Fie că alegi să o pregătești tu în curte și să așezi oameni la masă, fie că alegi să o organizezi la un restaurant, prețul de meniu clasic / persoană începe de la 50 lei (2 feluri principale și sucuri).

Dacă nu știi să faci singur coliva, poți folosi această rețetă. Dacă nu, stai liniștit pentru că multe cofetării prepară și vând coliva cu aproximativ 50 lei / kg. Pentru pasionații de colivă, cofetăriile au o mulțime de modalități noi și ingenioase de servire, la prețuri rezonabile.

Pentru pomenile următoare de respectiv 3 zile, 9 zile, 40 zile, 3 luni, 6 luni, 9 luni, la un an, la fiecare sărbătoare a Morților și apoi în fiecare an până la al 7-lea, tu decizi cât, ce și cui oferi.

Pentru toate serviciile de mai sus, există case funerare care au făcut pachete complete sau parțiale, dacă dorești să te ocupi personal de unele dintre aspecte.

Orice s-ar întâmpla, nu vei fi niciodată singur și le poți cere sfatul celor mai în vârstă care cunosc mai bine tradițiile. Nu îți face griji, pentru astfel de evenimente, există mereu o persoană mai în vârstă care știe cum să se ocupe de fiecare lucru în parte.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini