Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cât costă un kilogram de cireșe în martie 2024?! Valorează cât un gram de aur

Cât costă un kilogram de cireșe în martie 2024?! Valorează cât un gram de aur

Ce preț are un kg de cireșe?

În martie 2024, piețele din România au devenit scena unei realități economice care ține mai degrabă de lux decât de necesitate zilnică. În special în Constanța, cireșele, aceste fructe apetisante de primăvară, au ajuns să coste mai mult decât multe dintre bunurile de consum obișnuite, inclusiv pâinea, covrigii sau chiar o cafea la dozator. Cu un preț de 250 de lei kilogramul, acestea sunt vândute și la bucată, transformându-se într-un veritabil simbol al extravagantei, echivalent al unui gram de aur.

Cireșele în România: O delicatesă la preț de aur

Într-un moment în care cireșele ar trebui să fie doar o amintire plăcută sau o așteptare a lunilor calde, piețele din Constanța surprind prin prezența lor prematură și prețurile astrale. Este de neconceput pentru mulți că o singură cireașă poate costa cât o pâine bună sau chiar mai mult. Vânzătorii justifică prețurile exorbitante prin distanța mare pe care aceste fructe o parcurg până să ajungă pe tarabele locale, venind de peste ocean, din Chile.

Imaginea postată de un constănțean pe Facebook, care arată prețul cireșelor, a generat o avalanșă de comentarii. Mulți se amuză pe seama situației, comparând cireșele cu bunuri de lux sau chiar sugerând că ar trebui să fie „umplute cu carne” la un asemenea preț. În contrast, pepenii, deși costă „doar” 200 de lei bucata, par o alternativă ceva mai accesibilă, deși și aceștia sunt considerați scumpi de majoritatea consumatorilor.

Foarte bune de privit!”, ”Cele cu carne la prețul aurului”, ”La prețul ăsta sigur sunt umplute cu… carne!”, ”Le-aș mânca cu paine sa mă satur pentru un an”, au fost doar câteva dintre comentarii.

Explicații și comparatii: Cireșele vs. Aurul

În Constanța, prețul unui kilogram de cireșe depășește chiar și valoarea unui gram de aur, lucru care a stârnit indignare și mirare în egală măsură. În ciuda explicațiilor comercianților despre costurile logistice mari, publicul găsește dificil să accepte o astfel de realitate. Comentariile pe rețelele sociale variază de la umor la critică, mulți sugerând că astfel de prețuri transformă cireșele într-un articol de lux, inaccesibil pentru majoritatea.

În acest context, un aprozar din Iași încearcă să atragă clienții prin promovarea unui preț „redus” la cireșe, de 249 de lei kilogramul, ceea ce a stârnit valuri de comentarii ironice pe TikTok. Propunerea lor de a vinde cireșe la un preț cu un leu mai mic decât concurența nu pare să îmbunătățească situația, ci doar adaugă un strat de absurditate întregii situații.

„Dragilor, ieri ați epuizat stocul de cireșe de la „rulota cu fructe” din Palas Mall, așa că astăzi am refăcut stocul și am adus și în aprozarul nostru cireșe la doar 249 de lei kilogramul. Vă așteptăm!”, se arată în filmarea postată pe TikTok.

„La cei 249 de lei bănuiesc că vine cu tot cu copac altfel nu se explică prețul, sincer… / Schimbi lădița aia cu Logan 1,4 mpi din 2005? Nu are AC…ofer diferența / Merg la bancă sa văd daca îmi dă credit pentru „prima cireașă”, sunt câteva dintre comentariile oamenilor.

Fenomenul cireșelor la prețuri exorbitante în România este mai mult decât un simplu caz de produs scump. Este un indicator al fluctuațiilor de piață, al influenței importurilor și al capacitații de cumpărare a consumatorilor. În timp ce unii se amuză pe seama situației, pentru alții aceasta reflectă un contrast îngrijorător între valoarea reală a produselor și prețurile practicate în piață. În final, cireșele de 250 de lei kilogramul rămân un simbol al luxului nejustificat, un lux la care puțini pot doar să aspire.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon. Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere”, a explicat şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan, potrivit sursei citate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: