Redactia.ro
Home » Știri » Cât de intens va lovi furtuna Ashley România. Simulările indică Bucureștiul în centrul furtunii

Cât de intens va lovi furtuna Ashley România. Simulările indică Bucureștiul în centrul furtunii

Furtuna Ashley în România. Sursa foto: WXcharts

România se pregătește să facă față unei noi furtuni majore, denumită Ashley, care aduce cu ea temperaturi scăzute și condiții meteo extreme. După ce ciclonul Boris a creat haos în țară, furtuna Ashley urmează să lovească la sfârșitul săptămânii, aducând ploi abundente și vijelii.

Potrivit prognozelor meteo, furtuna ar putea afecta serios capitala, Bucureștiul, precum și alte regiuni importante ale țării. Meteorologii avertizează că masa de aer polar asociată furtunii Ashley, formată deasupra Europei de Vest, va genera coduri portocalii și chiar roșii de vreme severă în România.

Când ajunge furtuna Ashley în România

Simulările meteorologice actuale indică faptul că furtuna Ashley va ajunge în România în seara zilei de sâmbătă. Înainte de a lovi România, furtuna va afecta regiunile din vestul Ungariei, unde deja se înregistrează probleme cauzate de inundații. Astfel, sâmbătă în jurul orei 18:00, furtuna va atinge vestul țării, în special zonele din jurul Timișoarei și Aradului.

Pe măsură ce noaptea avansează, furtuna se va deplasa către centrul țării, unde se așteaptă ploi abundente și rafale de vânt puternice, cu o concentrare în zona Clujului. Duminică, furtuna va continua să avanseze către sud, afectând masiv zone din județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova, dar și regiunea Dunării, unde este deja așteptată o viitură.

Conform simulărilor meteo, cel mai puternic impact al furtunii Ashley va fi resimțit duminică seara, între orele 20:00 și miezul nopții. În acest interval, furtuna va lovi și Bucureștiul, unde sunt prognozate ploi torențiale și condiții de furtună. Aceste precipitații abundente, combinate cu vânturi puternice, vor afecta semnificativ capitala și zonele adiacente.

Posibile avertizări de cod roșu și ploi extreme

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a precizat într-o intervenție la Antena 3 CNN că există riscul ca furtuna Ashley să aducă precipitații extrem de abundente. În perioada de sâmbătă până luni, cantitățile de precipitații estimate ar putea ajunge la valori de 60-80 de litri pe metru pătrat, ceea ce ar încadra anumite regiuni ale țării în zona codului portocaliu. În special, aceste valori sunt așteptate în partea de vest, sud și centrul României.

Cu toate acestea, în funcție de dinamica fenomenelor meteorologice, aceste valori ar putea să depășească pragul de 80-100 de litri pe metru pătrat, ceea ce ar impune emiterea unor avertizări de cod roșu.

„Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală.

Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”a spus șefa ANM, Elena Mateescu, în direct la Antena 3 CNN.

ANM monitorizează constant evoluția furtunii și a condițiilor meteo asociate și este pregătită să emită avertizări suplimentare, dacă situația o va impune. În funcție de intensitatea fenomenelor, este posibil să fie emise noi alerte generale, inclusiv coduri roșii, care vor indica pericolul extrem pe care furtuna Ashley îl poate aduce în anumite regiuni.

Impactul furtunii în sudul și centrul României

Duminică, după prânz, furtuna Ashley va traversa partea de sud a țării, aducând ploi abundente și vânturi puternice în județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova, precum și în zonele din apropierea Dunării. Aici, furtuna se va suprapune cu o viitură așteptată, generând o situație critică pentru locuitorii din zonă și autoritățile care gestionează situațiile de urgență.

În zona Bucureștiului, furtuna își va face simțită prezența începând cu seara zilei de duminică, cu un vârf al intensității în intervalul 20:00 – 00:00. Cantitățile mari de apă care se vor acumula într-o perioadă scurtă de timp ar putea genera inundații locale, iar rafalele de vânt vor reprezenta un pericol suplimentar. Autoritățile din capitală sunt deja în alertă, pregătindu-se să intervină în cazul în care situația devine critică.

Meteorologii avertizează că valorile cantităților de precipitații prognozate pentru această perioadă sunt extrem de ridicate, iar combinația cu alte fenomene severe, cum ar fi vijeliile și descărcările electrice, poate transforma furtuna Ashley într-o amenințare serioasă pentru multe regiuni din țară.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: