Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cat ne costa sa încărcam o mașină electrică în Romania ?

Cat ne costa sa încărcam o mașină electrică în Romania ?

Cat ne costa sa încărcam o mașină electrică în Romania

O mașină electrică reprezintă o investiție foarte bună din prisma costului redus la încărcare. În România însă, la fel ca în alte țări de pe mapamond, încărcarea nu mai este gratuită.

De ce trec companiile la tarifarea încărcării mașinilor electrice? Motivul nu ar fi neapărat consumul de curent, cat imposibilitatea utilizării stației de către mai mulți șoferi, întrucât au fost persoane care lăsau mașina parcata in stație peste noapte. Au fost si cazuri in care șoferii unor companii de ridesharing încărcau de mai multe ori pe zi, devenind un business posibilitatea de a alimenta mașina gratuit.

Cat ne costa sa încărcam o mașină electrică în Romania ?

Ingeniozitatea unor romani a mers si mai departe. Au cumpărat mașini electrice second-hand din Europa de Vest (Nissan Leaf – 9.000 euro) si folosind cabluri comandate in China furnizau curent electric locuinței. După astfel de situații nu trebuie sa ne miram ca stațiile de încărcare mașini electrice din Romania nu mai sunt gratuite. MOL Romania a luat decizia ca, începând din 15 ianuarie, sa perceapă o taxa fixa pentru încărcare normala (22 kW) sau rapida (50 kW). Am văzut pe PlugShare mai multe comentarii si poze care arătau aceeași mașină Renault Zoe lăsata peste noapte in benzinăria MOL Timpuri Noi.

Cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice din Romania, montate de Renovatio in parcările Kaufland, încă este gratuita daca încărcam o singura data pe zi. Daca trebuie sa încărcam de doua ori pe zi, tarifele sunt de 1,45 lei/încărcare AC sau 1,95 lei/încărcare DC. Pentru a afla cat ne costa un drum București – Brașov cu o mașină electrica facem un calcul. Luam ca exemplu o mașină cu o baterie de 32 kWh (Volkswagen e-Golf), care ne oferă o autonomie de 230 km (WLTP).

Daca încărcam acasă, prețul va fi 0,5 lei x 32 kWh = 16 lei. Daca încărcam in oraș la un preț de 1 leu, cei 32 kWh vor costa 32 lei, iar daca folosim o stație rapida (DC 50KW) vom plăti 62 lei. Cu 62 de lei poți alimenta o mașină clasica cu 10-11 litri de carburant. In afara orașului, aceasta va consuma in jur de 6 litri/100 de km la o viteza de 100 km/h. Așadar, o încărcare la un preț apropiat de 2 lei/kWh aduce unei mașini electrice același cost pe care îl avem cu o mașină pe combustibil.

Companiile care percep o taxa la stațiile de încărcare pentru mașini electrice vor afișa un tarif per unitate, care poate fi considerat prețul pe kWh. In Romania, tariful mediu pentru 1 kWh este 0,5 lei. Este cel mai mic preț pe care îl putem plăti pentru a încarcă o mașină electrica. Daca mergem la o stație de încărcare cu plata din București, preturile ajung la 1 leu/kWh, 1,25 lei/kWh, 1,45 lei/kWh sau chiar 1,95 lei/kWh.

Unde putem încărca o mașină electrica in București ?

In primul rând la Kaufland, aici găsim cele mai multe puncte de încărcare. Ar mai fi Lidl Băneasa, Mega Image Dristor, Mega Image Pantelimon, MOL, Rompetrol, Romstal, Enel, E.ON si alții.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: