Redactia.ro
Home » Știri » Cât se ține postul negru în Vinerea Mare. Ora care reprezintă un moment-cheie din viața Mântuitorului

Cât se ține postul negru în Vinerea Mare. Ora care reprezintă un moment-cheie din viața Mântuitorului

Rugăciunea din Vinerea Mare care îți curăță sufletul și-ți luminează viața 

Vinerea Mare este o zi încărcată de semnificație pentru creștinii ortodocși, marcând momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru iertarea păcatelor omenirii. Este ultima vineri din Postul Paștelui și, conform tradiției, este zi de doliu și jertfă. Printre credincioși, un obicei important este ținerea postului negru, o formă de abstinență și rugăciune în onoarea Mântuitorului.

Postul autentic este văzut ca o abstinență de la rău, curățând trupul și sufletul și aducându-i pe credincioși mai aproape de divinitate. Tradiția postului este una străveche, având origini în îndemnul lui Dumnezeu către Adam și Eva de a nu gusta din Pomul Cunoașterii și în exemplul lui Iisus Hristos, care a postit 40 de zile și nopți înainte de începerea propovăduirii Evangheliei.

Ce nu se face în Vinerea Mare pentru a nu atrage negazul

Odată cu Vinerea Mare vin și superstițiile religioase, care au însoțit de-a lungul timpului această zi solemnă. Conform unor astfel de credințe, în această zi nu se desfășoară activități obișnuite, precum arătura sau semănătura în grădină, pentru a nu atrage necazuri și lipsa roadei.

De asemenea, gospodinele sunt sfătuite să nu coacă, să nu coasă, să nu țeasă și să nu spele rufe, pentru a evita săvârșirea unui păcat mare în această zi sacra. Se crede că lucrul în Vinerea Mare poate aduce dureri de cap și lipsa norocului până la următoarea sărbătoare.

Până la ce oră se ține Postul negru

În unele comunități tradiționale, Vinerea Mare este considerată echivalentă cu 12 vineri obișnuite și este percepută ca un moment al haosului și întunericului, în care oamenii se simt lipsiți de protecția divină. Pentru a îndepărta aceste influențe malefice, se recurge la diferite practici, precum afumarea pomilor și a caselor cu tămâie sau evitarea consumului de urzici, în semn de respect pentru suferințele lui Iisus.

În ciuda acestor superstiții, Vinerea Mare este și o zi de aducere de flori la biserică și de trecere sub masă pentru atragerea norocului. Pentru cei care țin postul negru în această zi, există momente-cheie în care acesta poate fi încheiat, cum ar fi ora 15, momentul în care Iisus și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc, sau ora 18, când a fost coborât de pe cruce și îngropat.

Ce semnifică Postul Negru

Postul negru, cunoscut ca fiind cel mai aspru dintre posturi, are o semnificaţie profundă şi este considerat un act de jertfă şi purificare spirituală în creştinismul ortodox. În special în contextul sărbătorii Vinerea Mare, acest post are o importanţă deosebită, fiind o formă de întrajutorare şi comuniune cu suferinţele şi jertfa Mântuitorului Iisus Hristos.

Postul negru se referă la abţinerea totală de la mâncare pe întreaga durată a perioadei de post aleasă de credincios. Această formă de abstinenţă este o manifestare a înfrânării trupului de la pofte şi plăceri, fiind însoţită de o concentrare asupra spiritualităţii şi purificării interioare. Prin postul negru, credinciosul îşi propune să alunge gândurile şi poftele cu păcat, să-şi întărească voinţa şi să-şi îndrepte atenţia către relaţia cu Dumnezeu şi cu ceilalţi.

În Vinerea Mare, această formă de post este considerată cu atât mai potrivită, având în vedere semnificaţia specială a acestei zile în creştinism. Este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru iertarea păcatelor omenirii. Alegerea postului negru în această zi sacrală este un gest de jertfă şi comemorare a suferinţelor şi sacrificiului lui Iisus pentru mântuirea umanităţii.

Astfel, Vinerea Mare rămâne una dintre cele mai importante și încărcate de tradiții zile din calendarul creștin ortodox, aducând cu ea o amestecătură complexă de rugăciune, jertfă și credință în puterea divină.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: