Redactia.ro
Home » Monden » Cât valorează averea celui mai bogat om de pe planetă. Elon Musk este cel mai controversat miliardar din lume 

Cât valorează averea celui mai bogat om de pe planetă. Elon Musk este cel mai controversat miliardar din lume 

GALERIE FOTO (2)

Cel mai bogat om de pe planetă, înaintea lui Bill Gates și Jeff Bezos. Acesta nu este faimos doar pentru averea sa netă, ci și pentru relațiile de profil cu Amber Heard și Grimes.

Elon Musk este cel mai faimos miliardar din lume

Mai bogat decât Jeff Bezos și Bill Gates, compania profitabilă de automobile electrice Tesla și afacerea de explorare spațială SpaceX a dlui Musk i-au oferit acestuia un profil înalt în ultimul deceniu.

Viața sa privată a generat, de asemenea, titluri de primă pagină, relațiile cu cântăreața Grimes și cu actrița Amber Heard generând zeci de pagini de bârfă.

Idila dintre domnul Musk și doamna Heard a devenit parte a procesului de defăimare pe care actorul îl poartă împotriva fostului ei soț, Johnny Depp.

Acum, Elon Musk a obținut o achiziție de mai multe miliarde de dolari a site-ului de socializare Twitter – o mișcare care ar putea aduce schimbări majore în modul de funcționare a site-ului, inclusiv revenirea unor figuri de-platformizate, precum Donald Trump.  Cum a ajuns Elon Musk atât de bogat? Iată toate detaliile!

Care este trecutul lui Elon Musk?

Elon Musk s-a născut într-o familie bogată din Pretoria, Africa de Sud, în 1971.

Mama sa, Maye, era o dieteticiană și model venită din Canada, în timp ce tatăl său, Errol, era inginer.

În 2021, întreprinzătorul a dezvăluit că suferă de sindromul Asperger, o afecțiune care înseamnă că interpretează lumea din jurul său în mod diferit față de persoanele care nu suferă de această afecțiune.

Se pare că tânărul Musk se pricepea la calculatoare și a proiectat un joc video la doar 12 ani.

A plecat în Canada la vârsta de 17 ani pentru a evita serviciul militar sub regimul de apartheid.

O perioadă de studii la Universitatea Queens din Ontario a fost urmată de un transfer la Universitatea din Pennsylvania în 1992, unde a studiat fizică și afaceri.

După absolvirea facultății, s-a înscris pentru scurt timp la doctoratul în fizică la Universitatea Stanford din California, înainte de a înființa, împreună cu fratele său mai mic, Kimbal, în 1995, directorul de afaceri online Zip2. Cei doi au vândut firma în 1999 pentru 307 milioane de dolari, Elon Musk însuși primind 22 de milioane de dolari în urma tranzacției.

Cum s-a îmbogățit Elon Musk?

Spre deosebire de majoritatea celorlalți miliardari, Elon Musk și-a făcut cea mai mare parte a averii sale prin mai multe întreprinderi de succes, mai degrabă printr-un singur mare succes.

După ce a vândut Zip2, a intrat în domeniul serviciilor bancare și al plăților online împreună cu controversatul om de afaceri Peter Thiel,  înființând ceea ce avea să devină în cele din urmă PayPal.

Participația sa în această afacere i-a adus 180 de milioane de dolari atunci când a fost cumpărată de eBay în 2009.

În 2002, a fondat SpaceX cu ambiția de a coloniza planeta Marte cu ajutorul unor rachete accesibile.

În anul următor, a investit 6 milioane de dolari în Tesla, deși compania nici măcar nu a produs o mașină adevărată.

Ambele firme au întâmpinat dificultăți la început, dar SpaceX a decolat în 2008, după ce a încheiat un contract de 1,6 miliarde de dolari cu NASA, iar primul vehicul Tesla , Model S,  a intrat în producția de masă în 2012.

SpaceX este acum un partener cheie în misiunile NASA, în timp ce mașinile Tesla se găsesc peste tot în lume.

Averea lui Elon Musk a ajuns la proporții astronomice datorită prețului acțiunilor Tesla, a căror valoare s-a triplat în ultimele 18 luni, ajungând la peste 1.000 de miliarde de dolari.

El deținea între 17% și 21% din acțiunile companiei înainte de a cumpăra Twitter, o participație evaluată la aproximativ 170 de miliarde de dolari.

Tesla valorează în prezent peste 1.000 de miliarde de dolari

Cu toate acestea, el a vândut între timp 8,5 milioane de dolari din participația sa la Tesla pentru a-și finanța cumpărarea platformei.

Între timp, participația de 48% deținută de dl Musk la firma SpaceX, în valoare de 100 de miliarde de dolari, reprezintă cea mai mare parte a restului averii sale.

Elon Musk a mai pornit cu alte două afaceri în ultimii cinci ani

The Boring Company este o firmă care sapă găuri mari în pământ, în timp ce Neuralink își propune să dezvolte legături telepatice cu mașinile, o inovație care ar putea transforma viața persoanelor care au tulburări neurologice sau leziuni grave ale coloanei vertebrale.

Achiziționarea Twitter de către Elon Musk

La 4 aprilie, Elon Musk a cumpărat o participație de 9,1% din Twitter, înainte de a anunța o ofertă de preluare câteva zile mai târziu.

Consiliul de administrație al gigantului social media a adoptat inițial un „plan de drepturi ale acționarilor cu durată limitată”, un mecanism care a oprit temporar preluarea.

Cu toate acestea, consiliul de administrație al platformei s-a întâlnit cu domnul Musk și apoi și-a anunțat intenția de a-i vinde compania pentru 44 de miliarde de dolari (35,5 miliarde de lire sterline) pe 25 aprilie.

Directorii Twitter ar fi fost presați de acționari să accepte tranzacția după ce au apărut detalii despre modul în care Elon Musk își va finanța oferta.

Ar putea dura șase luni până când se va finaliza cumpărarea Twitter de către domnul Musk.

Elon Musk a părut să dezvăluie că libertatea de exprimare a fost principala sa motivație pentru această tranzacție într-o serie de tweet-uri postate pe 26 aprilie.

Pe 10 mai, el a dezvăluit că l-ar primi pe fostul președinte american căzut în dizgrație Donald Trump înapoi pe Twitter dacă oferta sa se va dovedi a fi de succes.

La un summit al Financial Times Future of the Car, a descris decizia de a-l interzice pe Trump ca fiind „greșită din punct de vedere moral și de-a dreptul stupidă”.

Trump a fost suspendat definitiv de pe Twitter în ianuarie 2021„din cauza riscului de a incita și mai mult la violență”, după ce revoltații au încercat să anuleze rezultatul alegerilor americane din 2020 la Capitoliul din Washington DC.

Activiștii, inclusiv grupurile anti-violență și anti-rasism, au îndemnat agenții de publicitate ai Twitter să își analizeze pozițiile în cazul în care achiziția dlui Musk se dovedește a fi un succes.

De ce este controversat Elon Musk?

Elon Musk a fost întotdeauna văzut ca un excentric,

De exemplu, în cadrul unei conferințe TED din 2022, a spus că face surf pe canapea, deoarece în prezent nu deține o casă.

Dar el este, de asemenea, o figură care divizează – idolatrizat de oamenii cărora le place caracterul său nonconformist și detestat de cei care îi disprețuiesc opiniile și averea.

Pe lângă poziția sa de libertate de exprimare de pe Twitter, controversele recente din jurul dlui Musk includ faptul că a minimizat gravitatea Covid-19 și rapoartele privind o cultură de lucru precară la Tesla – informații pe care dl Musk le neagă.

De asemenea, dl Musk a susținut că nu plătește mai multe taxe, în ciuda unei investigații a site-ului de știri ProPublica care a constatat că a plătit o rată scăzută între 2014 și 2018.

În timp ce succesul său în afaceri nu este pus la îndoială, comportamentul public neregulat al dlui Musk din ultimii ani a dus, de asemenea, la mai multe gafe de profil înalt care l-au costat atât pe el, cât și pe investitorii săi milioane de dolari.

Una dintre cele mai cunoscute a fost atunci când a fumat iarbă în timpul unui interviu filmat la un podcast cu Joe Rogan în 2018,  lucru care a prăbușit acțiunile Tesla cu peste 9%.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: