Redactia.ro
Home » Știri » Câte icoane este bine să avem în casă. Unde trebuie așezate, de fapt. Puțini știu asta

Câte icoane este bine să avem în casă. Unde trebuie așezate, de fapt. Puțini știu asta

icoane

Icoanele sunt nelipsite de pe pereții caselor credincioșilor. Conform preoților, icoanele nu trebuie să fie așezate într-o ordine oarecare, ci trebuie respectate anumite reguli atunci când le amplasăm în casă. Iată pe ce perete trebuie să fie așezate și câte icoane este recomandat să avem în locuință.

Câte icoane este bine să avem în casă și unde trebuie să le amplasăm

Chiar dacă ești creștin practicant sau nu, ar fi bine să ai în casă măcar o icoană, spun preoții. Aceste obiecte de cult, care ar trebui să fie și sfințite, sunt simboluri foarte puternice ale credinței și îi pot ajuta pe credincioși în momentele dificile atunci când cer ajutorul Divinității prin intermediul rugăciunii.

Preoții sunt de părere că ar fi ideal să avem o icoană în fiecare cameră din locuință, iar aceasta trebuie să fie orientată spre est. Dacă în locuință există o cameră în care ne rugăm adesea atunci în această încăpere pot exista mai multe icoane.

Cele mai întâlnite sunt icoanele cu Mântuitorul, cu Maica Domnului, cu Maica Domnului și Pruncul, cu sfinții ale căror nume le poartă cei din casă, dar și cu diferite scene biblice.

„Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.”, a specificat preotul Constantin Coman, conform doxologia.ro.

De ce icoanele trebuie orientate spre răsărit

Așa cum în biserică altarul este orientat către răsărit, așa și acasă, atunci când ne rugăm, trebuie să stăm cu fața către răsărit. Din acest motiv, și icoanele vor trebui să fie amplasate către pereții din est.

„Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.

Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.”,  explică preotul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini