Redactia.ro
Home » Știri » Câte persoane pot călători într-o mașină în perioada stării de alertă. Ce spune legea

Câte persoane pot călători într-o mașină în perioada stării de alertă. Ce spune legea

stare de alertă

România a intrat de luni în stare de alertă. Cabinetul Orban a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă în România, în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adoptată săptămâna trecută de către Parlamentul României.

Devine astfel obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, în transportul în comun și la locul de muncă, iar ieșirea din localitate se poate face doar în baza unei declarații pe propria răspundere.

De asemenea, „se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz”, potrivit legii.

Stare de alertă. Câte persoane au voie într-o mașină, în România

Legea privind starea de alertă în România nu spune nimic despre numărul exact de persoane care pot călători împreună într-o mașină. Anterior, ordonanțele militare emise în timpul stării de urgență specificau clar că “(3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.” Așadar prevederile vizau doar deplasarea pietonală și nu transportul public și privat.

Grupul de Comunicare Strategică a clarificat la momentul respectiv nelămurirea șoferilor. Oficialii au spus că se pot transporta mai mult de 3 persoane în mașină, fiind importantă respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri. Acest lucru se poate aplica în microbuze sau autobuze, dar este imposibil să transporți într-un autoturism cu cinci locuri mai mult de 3 persoane și să lași un loc liber între acestea.

În aceste condiții, ce ar trebui să facă șoferii? Mulți consideră că ar trebui să se ofere o nouă explicație clară privind transportul rutier, ținând cont că ni se permite deplasarea în afara localității, din diferite motive. Menționăm că amenzile din perioada stării de alertă sunt cuprinse între 500 și 15.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: