Redactia.ro
Home » Stil de viață » Câte simțuri au, de fapt, oamenii. Nu sunt doar 5, așa cum credeai

Câte simțuri au, de fapt, oamenii. Nu sunt doar 5, așa cum credeai

Cele cinci simturi

Întodeauna când de gândim la simțuri, aproape întotdeauna spunem că sunt cinci. De fapt, există mult mai multe simțuri pe care omul nici măcar nu le conștientizează.

Câte simțuri are omul?

Oricine poate spune că omul are doar cinci simțuri, și anume văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil. Însă, specialiștii din domeniul neuroștiințelor, susțin că numărul simțurilor ar fi mult mai mare.

După ce au făcut mai multe teste, cercetătorii a analizat coenxiunea dintre miros și gust. Așadar, în cazul șoarecilor, aceștia își pierdea abilitatea de gustului, și era alterat cu mirosul, rezultând o ipoteză conform căreia cele două simțuri lucrează împreună pentru a determina plăcerile alimentare.

Așadar, specialiștii sunt de părere că cele două simțuri ar fi de fapt un singur simț numit simțul chemosenzorial, gustul fiind influențat de mai mulți factori în afară de acțiunea papilelor gustative.

Celelalte simțuri ale omului

Pe lângă cele cinci simțuri știute de toată lumea, există simțul echilibrului, care se ajută de toba urechii pentru a stabili și organiza mișcarea, direcția, accelerația și poziția corpului.

De asemenea, avem simțul kinestezic care ajută la indetificarea poziției omului în spațiu precum și poziția membrelor în relația cu corpul.

Un alt simț, este nocicepția, adică durerea. Există senzori în corpi care semnalează ruptura unor celule, iar durerea este semnalul de alarmă când un lucru nu este în regulă.

Termocepția este un simț atât intern cât și extern pentru că percepe temperatura externă a corpului, iar pe de altă parte percepe temeperatura internă.

Ecolocația este simțul care îi permite omului să navigheze cu ajutorul sunetului, ceea ce înseamnă că o persoană surdă nu se poate folosi de acest simț.

Magnetocepția este abilitatea de a detecta câmpuri magnetice care este simțul direcției. Acest simț este slab pentru oamenii care locuisc la oraș sau folosesc GPS pentru deplasări.

Chemoreceptori,este zona din creier care controloează și detectează prezența hormonilor și a drogurilor.

Acestea sunt simțurile cunoscute sau descoperite până acum. Corpul omului este un labirint pe care, cu greu îl afli.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: