Redactia.ro
Home » Știri » Câți bani adaugi la pensie pentru anii de facultate, pentru armata făcută sau pentru concediu maternal

Câți bani adaugi la pensie pentru anii de facultate, pentru armata făcută sau pentru concediu maternal

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit recent detalii importante cu privire la momentul optim pentru ieșirea la pensie și la recalcularea pensiilor, explicând cine va beneficia cel mai mult de aceste schimbări după 1 septembrie 2024.

Când este cel mai bine să ieși la pensie

Simona Bucura-Oprescu a explicat că recalcularea pensiilor va aduce avantaje semnificative pentru anumite categorii de pensionari. Formula de recalculare este simplă: se înmulțește numărul total de puncte cu valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei. Totalul punctelor include punctele de contributivitate, punctele de stabilitate (bonusul pentru munca de peste 25 de ani) și punctele necontributive.

Puncte pentru anii de facultate

Punctele necontributive sunt acordate pentru anii de facultate, șomaj, armată și creșterea copiilor. Aceste puncte suplimentare sunt esențiale pentru creșterea pensiilor și au fost detaliate de ministru. De exemplu, pentru fiecare an necontributiv, se acordă 0,25 puncte, iar un punct de referință valorează 81 de lei.

Ce spune ministrul Muncii

„Vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată. Dacă ai trei facultăți, se ia în calcul cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă. Dacă ai o facultate, plus master, plus doctorat, toate făcute la zi, pentru toate aceste perioade se acordă 0,25 puncte pe an”, a explicat Simona Bucura-Oprescu. Aceste perioade nu sunt luate în calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar sunt incluse pentru a obține un punctaj mai mare.

Beneficii pentru diferite categorii de pensionari

Ministrul Muncii a precizat că după 1 septembrie 2024, anumite categorii de pensionari vor fi mai avantajate. De exemplu, pensionarii care pot ieși la pensie anticipat fără penalizare dacă au 40 de ani de muncă vor beneficia de avantaje. De asemenea, pensionarii care se retrag la limita de vârstă și cei care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului vor avea de câștigat.

Exemple de calcul

Pentru a ilustra beneficiile recalculării pensiilor, ministrul a oferit câteva exemple concrete. Dacă o persoană a urmat 4 ani de facultate și 2 ani de master, va primi 6 ani x 0,25 puncte = 1,5 puncte în plus la pensie. La un punct de referință de 81 de lei, acest lucru înseamnă 1,5 x 81 lei = 1.215 lei în plus la pensie.

De asemenea, doi ani de șomaj sau doi ani de armată adaugă 2 x 0,25 puncte x 81 lei = 40,5 lei în plus la pensie.

Concediul de maternitate și paternal

Concediul de maternitate și cel paternal contribuie și ele la calcularea pensiei. Concediul de maternitate, acordat pe o perioadă de maximum 126 de zile, include o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni. Concediul paternal, reglementat prin Legea nr. 210/1999, acordă taților cinci zile lucrătoare de concediu plătit în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. În ambele cazuri, punctajul anual pentru pensie se calculează pe baza contributivității care ține cont de indemnizațiile primite în aceste perioade.

Recalcularea pensiilor este esențială pentru a reflecta mai corect contribuțiile și eforturile angajaților de-a lungul vieții lor profesionale. Aceasta asigură o pensie mai mare și mai echitabilă pentru cei care au investit timp și resurse în educație, care au servit în armată sau care au fost afectați de perioade de șomaj.

Detalii suplimentare

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că aceste ajustări sunt menite să recompenseze eforturile și să ofere o siguranță financiară mai mare la pensie. Pentru a beneficia pe deplin de aceste ajustări, pensionarii trebuie să fie conștienți de toate detaliile și să înțeleagă modul în care se calculează punctele și beneficiile suplimentare.

Noile reguli pentru recalcularea pensiilor, anunțate de Simona Bucura-Oprescu, aduc vești bune pentru mulți pensionari din România. Reformele sunt menite să creeze un sistem de pensii mai echitabil și să recompenseze eforturile și sacrificiile făcute de angajați de-a lungul vieții lor. Cu o înțelegere clară a modului în care se calculează punctele de pensie și beneficiile suplimentare, pensionarii pot lua decizii informate pentru a-și maximiza pensia și a se bucura de o siguranță financiară mai mare la bătrânețe.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: