Redactia.ro
Home » Știri » Cauciucurile de iarnă nu sunt suficiente pentru a te feri de amendă! Ce nu trebuie să lipsească din portbagaj

Cauciucurile de iarnă nu sunt suficiente pentru a te feri de amendă! Ce nu trebuie să lipsească din portbagaj

cauciucuri de iarna

Iarna pare să-și fi intrat pe deplin în drepturi, iar conducătorii auto trebuie să țină cont de anumite reguli dacă nu doresc să fie amendați atunci când sunt trași pe dreapta în timpul unui control rutier. Conform Codului Rutier, șoferii au obligația de a-și echipa mașinile în concordanță cu condițiile meteorologice.

Ce amendă riscă cei care a căror vehicule nu sunt echipate de iarnă

Cei care nu dețin asupra lor accesoriile prevăzute în Codul Rutier pentru iarnă riscă să primească amenzi considerabile. Conform Codului Rutier, șoferii trebuie să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, dar și cu lanțuri de zăpadă. Mai mult decât atât, șoferii sunt obligați să aibă în portbagajul mașinii un săculeț de nisip și o lopată pe care o vor putea folosi la deszăpezire, desigur dacă va fi cazul.

Ce riscă cei care sunt opriți în trafic de oamenii legii și nu dețin cele enumerate mai sus? O sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte. În plus, polițiștii pot decide și ridicarea certificatului de înmatriculare al mașinii, iar șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare fără a avea însă dreptul de a circula pe stradă.

Când trebuie montate cauciucurile de iarnă

Șoferii care circulă fără cauciucuri de iarnă în perioada în care străzile sunt înghețate sau înzăpezite, riscă să fie sancționați cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). Valoarea sancțiunii financiare poate să varieze între 1.305 și 2.900 de lei. Cauciucurile de iarnă trebuie să fie montate dacă drumurile prezintă polei sau zăpadă, indiferent de data din calendar. Ele depind practic de starea drumurilor și de condițiile meteo, nu se încadrează într-o anumită perioadă calendaristică.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, explică conducerea Registrului Auto Român.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: