Redactia.ro

CCR respinge prima contestație a alegerilor prezidențiale din 2025. Decizia este definitivă

CCR

Curtea Constituțională a României a respins, în ședința din 21 mai 2025, prima contestație oficială depusă în legătură cu alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată în unanimitate de judecătorii constituționali și este definitivă. Ea urmează să fie comunicată Biroului Electoral Central (BEC), în conformitate cu procedura prevăzută de lege.

CCR respinge prima contestație a alegerilor prezidențiale din 2025

Contestația fusese formulată de o persoană fizică, identificată cu inițialele A.C.S., și viza refuzul companiei Meta Platforms Ireland de a pune în aplicare deciziile BEC emise în contextul procesului electoral. Conform Curții, sesizarea a fost analizată din perspectiva atribuțiilor sale privind supravegherea respectării procedurii de alegere a președintelui României.

După deliberări, CCR a concluzionat că solicitarea nu are temei constituțional și că nu se impune o intervenție din partea Curții în cazul raporturilor dintre o companie privată – Meta Platforms Ireland – și o instituție publică națională, cum este BEC. Judecătorii au subliniat că refuzul Meta de a executa deciziile BEC nu reprezintă o încălcare a cadrului constituțional privind alegerile prezidențiale.

”În şedinţa din data de 21 mai 2025, Curtea Constituţională, în cadrul atribuţiei privind respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, a luat în dezbatere sesizarea privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare Deciziile Biroului Electoral Central. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins sesizarea formulată de domnul A.C.S”, a precizat instituţia.

Această hotărâre nu influențează validarea alegerilor prezidențiale, ci doar clarifică o plângere punctuală legată de respectarea procedurilor. Prin respingerea contestației, CCR confirmă implicit că procesul electoral s-a desfășurat în limitele constituționale și că nu s-au înregistrat încălcări care să impună o intervenție la nivel de control constituțional.

Argumentele care au stat la baza acestei decizii vor fi detaliate în motivarea completă a Curții, care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Meta Platforms, în atenția BEC

Contestația a fost legată de refuzul Meta – compania care deține platformele Facebook, Instagram și Threads – de a implementa anumite măsuri solicitate de BEC în perioada campaniei și a scrutinului electoral. Potrivit unor surse, aceste măsuri vizau blocarea sau semnalarea anumitor conținuturi considerate ilegale sau manipulatoare din perspectiva legislației românești.

Refuzul Meta a fost criticat în spațiul public de mai mulți oficiali, dar decizia CCR indică faptul că asemenea situații, oricât de delicate, nu pot fi încadrate automat ca încălcări ale procesului electoral în sens constituțional.

Curtea Constituțională este așteptată să analizeze în continuare și celelalte contestații depuse după turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După soluționarea acestora, CCR va proceda la validarea oficială a rezultatului scrutinului.

Conform datelor provizorii, Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu 53,6% din voturi, urmând să depună jurământul de învestire pe 26 mai. După validarea oficială, va începe procesul de consultări pentru formarea noului Guvern.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: