Redactia.ro
Home » Știri » Ce aliment nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului. Este foarte important pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Ce aliment nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului. Este foarte important pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Înălțarea Domnului, celebrată la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, este o sărbătoare de mare importanță pentru creștinii ortodocși. Anul acesta, sărbătoarea pică pe 13 iunie și este marcată cu cruce roșie în calendar.

Această zi specială aduce cu sine nu doar rugăciuni și slujbe religioase, ci și tradiții și obiceiuri culinare specifice care îmbină credința cu obiceiurile populare. Un anumit aliment pus pe masă în această zi ar putea aduce noroc pentru tot restul anului.

Ce aliment nu trebuie să lipsească de pe masă de Înălțarea Domnului

Unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Înălțarea Domnului sunt ouăle roșii. Tradiția spune că cei care mănâncă ouă roșii în această zi vor avea parte de noroc și prosperitate până la finalul anului. Ouăle roșii sunt un simbol al Învierii și al vieții veșnice, iar prezența lor pe masa de sărbătoare este considerată esențială.

Pe lângă ouăle roșii, alte alimente tradiționale care trebuie să fie prezente pe masa de Înălțare includ cozonacul, pasca, brânza și vinul roșu. Aceste alimente nu doar că au o semnificație religioasă, dar sunt și parte integrantă a tradițiilor culinare românești.

  • Cozonacul și pasca: Aceste dulciuri tradiționale sunt pregătite cu grijă și sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. După sfințire, ele sunt consumate alături de familie, simbolizând bucuria și unitatea creștină.
  • Brânza: Este un aliment simplu, dar nutritiv, care adaugă varietate mesei de sărbătoare.
  • Vinul roșu: Reprezintă sângele lui Hristos și este un element central în multe sărbători religioase, inclusiv Înălțarea.

Obiceiuri și credințe populare de Înălțarea Domnului

În popor, există credința că odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace. Se crede că sufletele care rătăceau deveneau strigoi și provocau neajunsuri oamenilor și animalelor. De aceea, în această zi se practicau ritualuri magice de apărare pentru a proteja comunitatea de influențele malefice.

În ziua de Înălțare, se culegeau și sfințeau plante despre care se credea că au proprietăți apotropaice, precum leușteanul, alunul și paltinul. Aceste plante erau folosite în diverse ritualuri pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce protecție și sănătate.

  • Leușteanul: Oamenii se încingeau cu ramuri de leuștean peste brâu pentru a se proteja de rele și de pierderi financiare. De asemenea, se atingea fiecare membru al familiei cu leuștean pentru a-i feri de supărare și boli.
  • Alunul și paltinul: Aceste plante erau folosite în diverse ritualuri de protecție și vindecare.

În ziua de Înălțare, se buciumă la răspântiile drumurilor și pe dealuri pentru a alunga spiritele rele și a proteja comunitatea. Buciumatul este un obicei străvechi care simbolizează chemarea sufletelor adormite și protecția împotriva forțelor malefice.

Un alt obicei important de Înălțare este împărțirea de bucate pentru morți. Rudele celor decedați împart brânză, ceapă și pâine caldă, considerate merinde pentru sufletele celor adormiți. Aceste ofrande sunt destinate sufletelor care se întorc acasă în ziua de Înălțare pentru a-și lua rămas bun și pentru a primi binecuvântarea divină.

Semnificația religioasă a ouălor roșii

Ouăle roșii, pe lângă semnificația lor religioasă de simbol al Învierii, sunt considerate aducătoare de noroc și prosperitate. Se crede că mâncatul ouălor roșii de Înălțare ajută la protejarea casei și a familiei de ghinion și aduce prosperitate în gospodărie.

Toate alimentele pregătite pentru Înălțarea Domnului, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și vinul roșu, trebuie să fie duse întâi la biserică pentru a fi sfințite. După sfințire, aceste alimente sunt consumate împreună cu familia, în cadrul unei mese festive care simbolizează bucuria și unitatea creștină.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: