Redactia.ro
Home » Știri » Ce amendă poți primi dacă traversezi strada uitându-de în telefon? Se va da lege

Ce amendă poți primi dacă traversezi strada uitându-de în telefon? Se va da lege

Parlamentul se pregătește să adopte măsuri pentru îmbunătățirea siguranței pietonilor, întrucât tot mai multe incidente au loc din cauza distragerii atenției de la trafic, cauzată de utilizarea telefoanelor mobile și a căștilor. Un proiect de lege aflat în dezbatere propune impunerea de sancțiuni asupra pietonilor care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căști în urechi.

Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon pot fi supuși amenzilor

Un proiect de modificare a Codului Rutier este în curs de discuție, iar acesta propune sancționarea pietonilor care nu acordă atenție traficului și sunt distragți de utilizarea dispozitivelor mobile sau căști atunci când traversează strada. Amendele prevăzute în acest proiect de lege sunt semnificative și sunt menite să descurajeze astfel de comportamente, contribuind la îmbunătățirea siguranței pietonilor în mediul urban.

Deși detalii specifice ale proiectului nu au fost încă finalizate, obiectivul principal al acestei inițiative legislative este clar: responsabilizarea pietonilor pentru propria lor siguranță și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Se consideră că impunerea de amenzi va avea și un rol educațional important, încurajând o conduită mai atentă în timpul traversării străzii.

Regretabil, creșterea fenomenului tot mai des întâlnit al pietonilor care traversează strada cu ochii în telefon și căștile în urechi a stârnit îngrijorare atât în rândul autorităților, cât și al șoferilor. Această preocupare a condus la modificări ale legislației pentru a minimiza riscul de accidente rutiere.

La ce sumă va ajunge amenda

Cu privire la cuantumul amenzilor, inițiativa legislativă recent depusă de reprezentanții aleși locali propune sancționarea pietonilor care utilizează telefonul, căștile sau dispozitivele de fotografie în timpul traversării pe trecerile de pietoni, cu amenzi care pot atinge suma de 435 de lei. Această inițiativă vine într-un context în care comportamentul excesiv de distras cu dispozitive mobile în timpul traversării străzii devine tot mai obișnuit și generează îngrijorări serioase în ceea ce privește siguranța pietonilor.

Din păcate, în ultima perioadă, Bucureștiul a devenit un exemplu negativ în ceea ce privește comportamentul pietonilor. Aici, pare că „telefonul este devenit un accesoriu aproape obligatoriu, și nu o excepție, chiar și atunci când traversăm marile intersecții.”

Autoritățile sunt profund îngrijorate de această atitudine, deoarece o consideră un risc semnificativ pentru siguranța în trafic. Prin urmare, propun introducerea de amenzi pentru a descuraja astfel de comportamente distractive.

Ceea ce este și mai trist este că cei în cauză nu par să conștientizeze riscurile pe care le implică acest comportament, având încredere că pot gestiona mai multe activități în același timp în timpul traversării intersecțiilor periculoase.

Un astfel de comportament a fost evidențiat și de un reporter Digi, care a întrebat un pieton dacă poate să fie atent la trafic având căștile în urechi. Răspunsul pietonului a fost: „Da, cred că pot să fiu atent la trafic. Cred că pot face mai multe lucruri în același timp.” Acest răspuns ilustrează lipsa de responsabilitate a pietonilor și preocuparea lor redusă pentru propria siguranță și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: